Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Nομιμοποίηση αυθαιρέτων πολεοδομικών παραβάσεων με 500 ευρώ.



Τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων πολεοδομικών παραβάσεων μόνο με 500 ευρώ -οι οποίες με τον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό δεν θεωρούνται πλέον ως αυθαιρεσίες- εξετάζει το ΥΠΕΚΑ.

Σημειώνεται, ότι ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός "ανοίγει παράθυρο" για τη νομιμοποίηση πολλών αυθαιρεσιών, αφού προβλέπει ότι πολλοί βοηθητικοί χώροι, όπως δώματα, κλιμακοστάσια κ.λπ. πλέον δεν προσμετρώνται στον συντελεστή.

Επίσης, ο ΝΟΚ δίνει το δικαίωμα για αλλαγή χρήσεων στο 50% των βοηθητικών χώρων, επέκταση των υπόγειων χώρων στάθμευσης, υπό προϋποθέσεις αύξησης ύψους κ.λπ. Όλα αυτά μέχρι σήμερα θεωρούνταν παραβάσεις και πλέον εξετάζεται να μπορούν να νομιμοποιηθούν με την πληρωμή ενός παραβόλου των 500 ευρώ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ως καταληκτική ημερομηνία για τα αυθαίρετα έχει οριστεί η 31 Ιανουαρίου 2013 αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα παράταση, λόγω των κινητοποιήσεων των μηχανικών. Την ίδια ώρα έχει προαναγγελθεί και μία προσπάθεια από το ΥΠΕΚΑ για οριστική λύση στο ζήτημα των αυθαιρέτων, χωρίς "να αδικηθεί κανένας". Μάλιστα ο υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, έχει αφήσει να εννοηθεί πως όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση της τακτοποίησης θα βρίσκοναι σε πλεονεκτικότερη θέση (π.χ.όσον αφορά την καταβολή προστίμων) ενώ δεν θα αδικηθούν όσοι πολίτες έχουν κτίσει εφαρμόζοντας την νομοθεσία.