Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Με νήμα ΑΡΙΑΔΝΗΣ η παράκαμψη του ΤΕΕ.



Στα άκρα οδηγείται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργείου ΠΕΚΑ και ΤΕΕ μετά από το μπλοκάρισμα στην ρύθμιση αυθαιρέτων που έχει προκαλέσει η αναστολή λειτουργίας του πληροφοριακού ηλεκτρονικού συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Μέσα από το σύστημα αυτό υποβάλλονται οι αιτήσεις τόσο για υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, όσο και στην κατάθεση των απαιτούμενων βεβαιώσεων από Μηχανικούς προκειμένου να διενεργηθούν μεταβιβάσεις ακινήτων, αγοραπωλησίες κλπ.

Από το ΥΠΕΚΑ διέρρευσε η πληροφορία ότι με νομοθετική ρύθμιση θα επιχειρηθεί να «καλυφθεί το κενό νόμου» ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η απαιτούμενη έκδοση βεβαίωσης από Μηχανικό (περί αυθαιρεσίας), για την ολοκλήρωσης κάθε συμβολαιογραφικής πράξης.

Το υπουργείο δηλαδή θα προσπαθήσει εκ των υστέρων να ανακαλύψει ένα μηχανισμό ο οποίος θα κάνει by pass μια διαδικασία που με επιτυχία δημιούργησε και εφάρμοσε ο συμβουλευτικός φορέας του κράτους, την ώρα που η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων δεν μπορούσε να προχωρήσει, επειδή ακριβώς έλλειπε αυτός ο επιστημονικός μηχανισμός που θεσμοθετήθηκε για την καταγραφή και διευθέτηση του ζητήματος των αυθαιρέτων.

Αν σήμερα το ΥΠΕΚΑ μπορεί να προσδιορίσει τις ημερήσιες απώλειες εσόδων για το κράτος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ύπαρξη της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Είναι ταυτόχρονα άδικο να ταυτίζεται η ηγεσία του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα του κράτους με πρακτικές παρωχημένων συνδικαλιστών τύπου ΓΕΝΟΠ, γιατί δεν αποτέλεσε ποτέ στόχο του ΤΕΕ, η κατάλυση του κράτους.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι την κρισιμότητα των ωρών που διανύουμε και το ρόλο των θεσμών. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν αφορούν στη δημιουργία ισχυρού θεσμικού πλαισίου και μεθοδολογίας και μηχανισμών ελέγχου της εφαρμογής των θεσμών. Στη βάση αυτή οι ρόλοι του ΤΕΕ και της Πολιτείας είναι συμπληρωματικοί και όχι ανταγωνιστικοί μέχρις... εσχάτων. Και σίγουρα η Πολιτεία δεν μπορεί να διανοηθεί ένα νέο φιάσκο τύπου ΑΡΙΑΔΝΗΣ.

Γιατί τότε δίκαια θα μπορούν να εκφραστούν ερωτηματικά για το κατά πόσο, η φερόμενη πολιτική ανοίγματος των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων εφαρμόζεται με πολλά μέτρα και πολύ περισσότερα σταθμά.