
Ποια είναι η ακίνητη περιουσία του Οργανισμού :
1. Συνολικά διαθέτει οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, εντός και εκτός οικισμού, περίπου 5 εκατ. τ.μ.
2. Έχει ιδιόκτητα γραφεία σε 10 πόλεις, συνολικής επιφάνειας 10.526 τ.μ. Ανάμεσα σε αυτά είναι ένα καινούριο κτίριο βιοκλιματικό στη Θεσσαλονίκη που δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί υπηρεσίες, συνολικής επιφάνειας 925 τ.μ. και 350 τ.μ. αποθήκες.
3. Διαθέτει 1246 καταστήματα και 247 αίθουσες σε διάφορους οικισμούς συνολικής επιφάνειας 72.941 τ.μ., 48.103 τ.μ. καταστήματα και 24.837 τ.μ. αίθουσες.
4. Με βάση την απογραφή του 85% της ακίνητης περιουσίας (οικόπεδα, αδιάθετες κατοικίες, καταστήματα και αίθουσες συγκέντρωσης), το 60% των εμπράγματων δικαιωμάτων του Οργανισμού και της κινητής περιουσίας, η συνολική εκτιμώμενη αξία τους είναι περίπου 10 δις ευρώ.
Το μαρτύριο των δικαιούχων
Δεν έχουν εκδοθεί 14.500 παραχωρητήρια γιατί με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και διοικήσεων οι οικισμοί έγιναν χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες με προβλήματα με τη πολεοδομία, το κτηματολόγιο, κλπ. Οι οικιστές κατά κανόνα τα έχουν εξοφλήσει, δεν έχουν πάρει παραχωρητήριο (συμβόλαιο) δηλαδή δεν έχουν σπίτι και από πάνω πληρώνουν χαράτσι. Ο Οργανισμός έχει σταματήσει να πληρώνει στις τράπεζες την επιδότηση επιτοκίου των δανείων που έχουν πάρει οι δικαιούχοι. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες ή θα βάλουν χέρι στην περιούσια του Οργανισμού ή θα απαιτήσουν να πληρώσουν τα σπασμένα οι δικαιούχοι. Εκατοντάδες αίθουσες και μαγαζιά που στεγάζονται παιδικοί σταθμοί, σχολεία, ΚΑΠΗ, πολυιατρεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι οικιστών, αποθήκες Δήμων, κλπ. θα βρεθούν στον αέρα. Οι 20 οικισμοί που βρίσκονται υπό κατασκευή υπολειτουργούν λόγω λειψής χρηματοδότησης.
Σχετικά με τα προγράμματα
Ο Οργανισμός δεν έχει κάνει σχεδιασμό για κανένα καινούριο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που είναι σε εξέλιξη, είναι παλιό, του 2009, που ξεκίνησε να δίνεται το 2011. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν υποβληθεί 58 χιλιάδες αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου. Μέχρι τις 10 Αυγούστου 2012 είχαν εγκρίνει το επίδομα σε 9.200 δικαιούχους και υπολείπονται 18.941. Το κατασκευαστικό έχει παγώσει και το έχουν αποκλείσει από την δραστηριότητα του Οργανισμού, ανεξάρτητα τη μορφή που θα πάρει. Η όποια δραστηριότητα στο κατασκευαστικό πρόγραμμα έχει να κάνει με οικισμούς που είχαν ξεκινήσει πριν την κατάργηση του ΟΕΚ. Μικροδάνεια, δάνεια ειδικών κατηγοριών, επίσης έχουν παγώσει. Αυτά που δίνουν είναι από αιτήσεις δικαιούχων πριν το 2009.