Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Εως τέλος Νοεμβρίου οι εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.



Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και Γενικής απομένουν οι εξελίξεις σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προκειμένου να έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος συγκέντρωσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει μπροστά του να υλοποιήσει το δύσκολο σχέδιο της ανακεφαλαιοποίησής του. Οι εξελίξεις σχετικά με το Τ.Τ. προσδιορίζονται από την τρόικα έως το τέλος Νοεμβρίου του 2012, οπότε και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει τα κεφάλαια -αφού θα έχει εισπραχθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ- προκειμένου να συμβάλει στη διαδικασία αυτή.

Μολονότι πλεονέκτημα διαθέτουν σαφώς οι Εθνική-Eurobank ως παλαιότεροι μέτοχοι της τράπεζας και με δεδομένη τη μεταξύ τους συμφωνία, ωστόσο κανένας δεν μπορεί εκ των προτέρων να προδικάσει την έκβαση ιδιωτικοποίησης του Τ.Τ.

Αυτό συμβαίνει πρώτον, διότι οι δύο τράπεζες μέτοχοι του Τ.Τ. δεν είναι απολύτως βέβαιο πως θα θελήσουν να αυξήσουν περαιτέρω το σχήμα τους με την απόκτησή του και δεύτερον, οι άλλες δύο τράπεζες, Alpha Bank-Emporiki και Πειραιώς-ΑΤΕ-Geniki είναι πιθανόν να προσφέρουν καλύτερους όρους για την απόκτηση του Τ.Τ.


Θεσμικό πλαίσιο
Το πλήρες θεσμικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτιμάται πως θα έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου καθώς, όπως επισημαίνουν έγκυρα τραπεζικά στελέχη, είναι σχεδόν έτοιμο. Οι δανειστές επιθυμούν την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών, την ομαλή λύση των μη βιώσιμων τραπεζών, την αναδιάρθρωση των τραπεζών και την ενίσχυση διακυβέρνησης και εποπτείας τους. Θα πρέπει λοιπόν μετά την ανακεφαλαιοποίηση να προκύψει έναν βιώσιμο τραπεζικό σύστημα, ενώ επιθυμία των δανειστών είναι να παραμείνει σε ιδιωτική ιδιοκτησία.

Οι τράπεζες μέχρι το τέλος του 2012 θα πρέπει να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια 9% σε core tier I . Το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας θα παράσχει επαρκή κεφάλαια για να φέρει τις βιώσιμες τράπεζες στο επίπεδο του 9% πριν από το τέλος του 2012.

Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2013 το ΤΧΣ θα εγγράψει -θα αναλάβει- και το 100% των άλλων χρηματοοικονομικών μέσων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (π.χ. cocos).

Αύξησεις κεφαλαίων
Μέχρι το τέλος του Απριλίου του 2013 οι βιώσιμες τράπεζες θα προχωρήσουν και θα ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίων τους και ό,τι δεν καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, θα έρθει να καλυφθεί από το ΤΧΣ. Ο ιδιωτικός τομέας οφείλει, προκειμένου οι τράπεζες να παραμείνουν σε ιδιωτική ιδιοκτησία, να πραγματοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου μέχρι ποσοστού 10% του συνόλου των κεφαλαίων που απαιτούνται, προκειμένου να εκπληρωθούν οι όροι επάρκειας κεφαλαίων.

Με τον τρόπο αυτόν παραμένει ζωντανό το δικαίωμα επανάκτησης από τους ιδιώτες μετόχους, των μετοχών που θα κατέχει το ΤΧΣ από τους μέσα σε μία περίοδο πέντε ετών. Οι τράπεζες εκτιμούν πως η περίοδος που θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις, εφόσον λειτουργήσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης της χώρας, είναι μάλλον ικανοποιητική, αφού θα έχει απομακρυνθεί οριστικά το ενδεχόμενο μίας Grexit και έτσι η πιθανότητα προσέγγισης κάποιων μετόχων διατηρείται ζωντανή. Δεν μπορούν ωστόσο να προβλέψουν σε ποια κατάσταση θα είναι η οικονομία της χώρας ώστε να καταστεί εφικτή η άντληση τόσων κεφαλαίων που απαιτούνται για να καλυφθεί το καίριο 10%.