Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

“Οριζόντιος” φόρος στα αγροτεμάχια από 5 ευρώ το στρέμμα.


Φόρο “με το στρέμμα” σχεδιάζει να επιβάλλει το 2013 στα αγροτεμάχια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σαν λύση ανάγκης όμως και επειδή δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία, εξετάζει εναλλακτικά και την επιβολή κεφαλικού φόρου σε κάθε ιδιοκτήτη και για ξεχωριστά για κάθε αγροτεμάχιο που διαθέτει.
Όπως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, από το 2013 θα αντικατασταθούν οι δεκάδες φόροι επί των ακινήτων από ένα ενιαίο τέλος ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό πάντως θέλει να εξασφαλίσει πως το δημόσιο θα εισπράττει τουλάχιστον 3 δισ. το χρόνο, όσα δηλαδή και σήμερα μαζί με το Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΤΗΔΕ). Από τις κατοικίες υπολογίζει να εισπράττει περίπου 1,5 δισ. ευρώ, άλλο 1 δισ. από τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) για τα ακίνητα που κατέχουν και 500 εκατ. από τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια. Δύσκολα όμως θα μπορέσει να εξασφαλίσει τα 500 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια, επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει πόσα ακίνητα εκτός σχεδίου διαθέτει κάθε ιδιοκτήτης και πόσο αξίζει το καθένα. Μόνο από το 2014 και μετά αναμένεται τα συστήματα του υπουργείου να έχουν πλήρη στοιχεία, ώστε να φορολογείται διαφορετικά ένα παραθαλάσσιο αγροτεμάχιο πχ στη Μύκονο από …ένα βοσκοτόπι στα ορεινά. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στην επιβολή ενός μικρού φόρου ανά στρέμμα, που πιθανότατα δεν θα ξεπερνά τα 5 ή 10 ευρώ το στρέμμα. Όσοι έχουν αγροτεμάχιο μικρότερο από ένα στρέμμα (πχ 200 τμ) θα πληρώσουν την αναλογία που τους αντιστοιχεί (πχ 1 ή 2 ευρώ σαν ετήσιο φόρο) ή να επιβληθεί ένα ελάχιστο πλαφόν σε όλους (πχ 3-5 ευρώ ετησίως) όσο μικρό και αν είναι το ακίνητο ή το δικαίωμα που έχει ο ιδιοκτήτης επ΄ αυτού (πχ κληρονομικά «λιχάδια» που μοιράζονται σε δεκάδες συγγενείς). Αν όμως συναντήσει δυσκολίες και αυτό το μέτρο, στο οικονομικό επιτελείο συζητάνε και την «ισοπεδωτική» λύση, να επιβληθεί μόνο για το 2013 ένας πολύ μικρός φόρος για κάθε δικαίωμα επί εκτός σχεδίου ακινήτου, χωρίς να εξετάζεται καν η έκταση και η αξία του.
Για να επιβληθεί ο νέος φόρος, όποια λύση και αν επιλεγεί, στο α΄τρίμηνο του νέου έτους θα «ανοίξει» και πάλι η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet όπου όλοι οι πολίτες θα δηλώσουν τα πλήρη στοιχεία των εντός και εκτός σχεδίου ακινήτων που διέθεταν την 1η Ιανουαρίου 2013. Στα στοιχεία αυτά θα αναφέρεται μεταξύ άλλων η ακριβής τοποθεσία όπου βρίσκεται το ακίνητο, η απόσταση που το χωρίζει από τη θάλασσα, αν βρίσκεται πάνω σε δρόμο ή είναι «τυφλό» κλπ. Στο οικονομικό επιτελείο πάντως εκφράζουν και προβληματισμό για το πόσοι τελικώς θα δηλώσουν τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους, ειδικά για τα μη προσοδοφόρα ακίνητα. Δεδομένης της οικονομικής καχεξίας και της υπερφορολόγησης των πολιτών, υπάρχει ο φόβος ότι παρά την πολύ μικρή επιβάρυνση από το συγκεκριμένο φόρο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενδεχομένως και να διαγράψουν κατά την ηλεκτρονική δήλωσή τους ακόμα και εκτός σχεδίου ακίνητα τα οποία είχαν δηλώσει παλαιότερα στο Ε9.
Μετά την οριστική απογραφή των ακινήτων πάντως και από τα αν τελικώς δηλώθηκαν όλες οι ιδιοκτησίες, θα διαπιστωθεί αν τα 5 ή 10 ευρω ανά στρέμμα ήταν αρκετά για να εξοικονομηθούν τα συνολικά 500 εκατ. ευρώ, όπως επιδιώκεται, ή θα πρέπει το ποσό αυτό να αυξηθεί.
Αστάθμητος παράγοντας στην επιβολή του νέου φόρου επί των ακινήτων αναδεικνύεται η Εκκλησία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από την φορολόγηση των κτισμάτων και αγροτεμαχίων που διαθέτει, το δημόσιο θα έπρεπε να εισπράξει περίπου 300 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που τα ακίνητα αυτά εξαιρεθούν ή η Εκκλησία δεν τα δηλώσει (καλλιεργήσιμες ή μη εκτάσεις, ανεκμετάλλευτοι χώροι και πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων), κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πως «τότε θα ψάχνουμε και για άλλα μέτρα».
Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία και οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου. Το βασικό σενάριο δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο. Συναντά όμως έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των κομμάτων. Προβλέπει ότι για αξία ακινήτων 0 -100.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 1 τοις χιλίοις, για αξία από 100.000-300.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 2 τοις χιλίοις και για υψηλότερη αξία θα υπάρχει κλιμάκωση με μεγαλύτερους συντελεστές προκειμένου να επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του νέου φόρου. Με βάση το δεύτερο σενάριο , τα πρώτα 100.000 ευρώ της άξιας του ακινήτου θα μείνουν αφορολόγητα, για αξία από 100.000-200.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 1 τοις χιλίοις, για 200.000-300.000 θα είναι 2 τοις χιλίοις και υψηλότεροι συντελεστές για μεγαλύτερη αξία.
seleo.gr