Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τα κριτήρια αγοράς ελληνικών ακινήτων από Ρώσους.



Το προφίλ και τις προτιμήσεις των Ρώσων επενδυτών στο τομέα ακινήτων, παρουσίασε η πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μεσιτικών Γραφείων, Anna Lupashko, στο συνέδριο του 2ο Ελληνορωσικού Φόρουμ Ακινήτων που διοργάνωσε το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα, με την συμμετοχή εκπροσώπων από τα μεγαλύτερα κτηματομεσιτικά γραφεία της Ρωσίας.

Οι κλιματολογικές συνθήκες, οι υποδομές που διαθέτει η Ελλάδα, η εσωτερική ασφάλεια (χαμηλή εγκληματικότητα), η στάση του πληθυσμού απέναντί τους και οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας είναι μεταξύ των κριτηρίων που θέτουν οι Ρώσοι για να αγοράσουν ένα ακίνητο.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Η βασική τους προτίμηση είναι φυσικά η τιμή, δηλαδή η απόκτηση εξοχικής κατοικίας που η αξία της θα κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 ευρώ και θα βρίσκεται κυρίως σε νησιά ή παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ υπάρχει χαμηλό ενδιαφέρον για ακίνητα σε αστικά κέντρα.

Αναλυτικότερα το προφίλ του Ρώσου Επενδυτή είναι το ακόλουθο:

-Επιχειρηματίας 30-45 ετών, παντρεμένος με παιδιά που κάνει αγορά για πρώτη φορά.

-Θέλει να ξοδέψει περί τα 150 χιλ. δολάρια (ποσοστό 56%). Αναφέρθηκε ότι ποσοστό 13,6% αγοράζει σπίτια άνω των 500 χιλ. δολαρίων σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία και από 150- 300 χιλ. δολάρια σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Λετονία και η Ισπανία κτλ.

-Το 55% ενδιαφέρεται για νεόδμητα ακίνητα.

-Αναζητά ήπιο κλίμα (σε ποσοστό 71%), φιλική στάση των κατοίκων απέναντί τους (σε ποσοστό 44%), επενδυτικές ευκαιρίες (σε ποσοστό 40%).

-Το 80,9% ενδιαφέρεται περισσότερο για την αγορά εξοχικού και μόλις το 19,1% για ακίνητα σε μεγάλες πόλεις.

Απόψεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, μιλώντας στο συνέδριο ανέφερε ότι η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα καθίσταται ακόμη πιο ελκυστική και για επενδυτές από το εξωτερικό λόγω των προσιτών τιμών, ως συνέπεια της κρίσης. Ταυτόχρονα ο ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα, δεν μπορεί να συγκριθούν με αντίστοιχές επενδύσεις σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, όπως άδεια παραμονής στη χώρα μας σε Ρώσους αγοραστές ακινήτων, καθώς επίσης να σταματήσει να χαρακτηρίζεται όλη σχεδόν η Ελλάδα ως παραμεθόριος περιοχή.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων, Δημήτρης Καψιμάλης, είπε ότι τα ακίνητα πωλούνται κάτω του κόστους τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια και ότι με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις τα ακίνητα προς πώληση είναι όλα νόμιμα.