Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΕΕ. Κόντρα για τα αυθαίρετα.



Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η τακτοποίηση των αυθαιρέτων καθώς λαμβάνει νέες διαστάσεις η αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και ΤΕΕ.
Το υπουργείο ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρακάμπτεται το ΤΕΕ και θα μπορούν να γίνονται μεταβιβάσεις αυθαιρέτων ακινήτων με ιδιόχειρες βεβαιώσεις, άσχετα αν έχει προχωρήσει η διαδικασία τακτοποίησης. Αφορμή για αυτό αποτελούν οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μηχανικών με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος για τις τακτοποιήσεις.
Το υπουργείο κατηγορεί το ΤΕΕ οτι με αυτό τον τρόπο χάνονται καθημερινά πάνω απο 1.000.000 ευρώ δημόσια έσοδα απο τα πρόστιμα των τακτοποιήσεων. Απο τη πλευρά του το ΤΕΕ κάνει λόγο για "πολιτική σύγκρουση" και στρέφει τα βέλη του και προς τον Σύλλογο των Συμβολαιογράφων τον οποίο κατηγορεί για επιχείρηση διάσπασης του κοινού μετώπου των επιστημόνων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Το ΤΕΕ διαμαρτύρεται για την ένταξη των επιστημονικών ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΠΥ, για την άυξηση των ασφαλιστικών εισφορών άλλα και για την χρήση των πλεονασματικών αποθεματικών του ταμείου των μηχανικών για την χρηματοδότηση του ελλείμματος του ασφαλιστικού.
Με τις κινητοποιήσεις των μηχανικών, δεν γίνονται τακτοποιήσεις άρα δεν μπορούν να γίνονται και μεταβιβάσεις των τακτοποιημένων αυθαιρέτων, γεγονός που πλήττει τους συμβολαιογράφους οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν στραφεί ανοιχτά κατά του ΤΕΕ.
Η κυβέρνηση τώρα ετοιμάζει νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούν όσοι προτίθενται να τακτοποιήσουν το αυθαίρετο τους και δεν μπορούν λόγω της μη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος, να προχωρούν σε μεταβιβάσεις χωρίς να έχουν προχωρήσει τη διαδικασία της τακτοποίησης, με ιδιόχειρες βεβαιώσεις. Το ΤΕΕ κάνει λόγο για "βεβαιώσεις μαιμού". και κατηγορεί την κυβέρνηση οτι κατεβάζει ρολά ακόμα και στον στοιχειώδη κοινωνικό διάλογο.