Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Στις 300.000 έφτασαν τα ξενοίκιαστα ακίνητα.



Ξενοίκιαστα επί πολλούς μήνες, έχει αφήσει η κρίση στην κτηματαγορά, τουλάχιστον 300.000 ακίνητα, με τον αριθμό τους συνεχώς και να αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, από το 1 εκατ. των ιδιοκτητών που δήλωναν εισοδήματα από ενοίκια, πλέον μόνο 700.000 ιδιοκτήτες δηλώνουν εισοδήματα από ακίνητα ενώ πολλοί από αυτούς δεν εισπράττουν στην ουσία ενοίκια, διότι οι ενοικιαστές τους καθυστερούν να τους πληρώσουν. Ο αριθμός των ενοικιαστών που καθυστερούν να πληρώσουν, εξαιτίας της κρίσης, ανέρχεται στις 200.000.

Την ίδια ώρα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν να εισπράξουν ενοίκια για μήνες, θα αναγκαστούν να τα δηλώσουν ως εισόδημα στη φορολογική τους δήλωση και να φορολογηθούν για αυτά με το νέο φόρο από 10% έως και 45%. Για το λόγο αυτό πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν αιτήσεις εκχώρησης των ενοικίων που δεν εισπράττουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή στις εφορίες, "χαρίζοντας" ουσιαστικά ενοίκια προκειμένου να μην φορολογηθούν για αυτά. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν φόρους και για τους 12 μήνες που προβλέπει το μισθωτήριο, ασχέτως αν ο μισθωτής δεν έχει πληρώσει.

Αξίζει να αναφερεθεί ότι το τελευταίο μόνο διάστημα, το 25% των κατοικιών είναι κενές, το 35% των καταστημάτων και το 65% των γραφείων.

Σήμερα για την ενοικίαση ενός ακινήτου μπορεί να χρειαστούν από 6 μήνες έως και 1,5 χρόνος, αναλόγως πάντα την επιφάνεια του ακινήτου. Οσο πιο μεγάλο είναι το ακίνητο, τόσο πιο δύσκολα νοικιάζεται.