Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Τι λένε οι τραπεζίτες για τη ρύθμιση δανείων.

Όχι στις διαγραφές δανείων, ναι στην επιμήκυνση της διάρκειας τους, ενώ η μείωση της δόσης σε συνάρτηση με το δηλωθέν εισόδημα θα πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις, λένε οι τραπεζίτες.
Το τελευταίο διάστημα –και παρά τις διαρκείς αντιπαραθέσεις- η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν καθίσει στο τραπέζι και προσπαθούν να βρουν λύση στο εξής πρόβλημα: Καθημερινά αυξάνονται τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Οι δανειολήπτες δεν πληρώνουν τις δόσεις τους. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ήδη έχουν ξεπεράσει το 21% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων που έχουν λάβει επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν 231,8 δισ. ευρώ και τα 48,5 δισ. ευρώ από αυτά είναι στο «κόκκινο». Οι τραπεζίτες παραδέχονται πως όσο αυξάνονται οι δείκτες ανεργίας, θα αυξάνονται και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το υπουργείο Ανάπτυξης επιθυμεί να συμφωνήσει η ΕΕΤ σε οριζόντια ρύθμιση, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί «φιλολαϊκή» λύση, στο πρόβλημα. Η Ένωση, από την πλευρά της επισημαίνει ότι η όποια λύση θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και ακόμα να είναι δίκαιη, δηλαδή να διαχωρίζει τους δανειολήπτες που βρέθηκαν σε αδυναμία -λόγω απώλειας εισοδημάτων- να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, με τους καθ΄ έξην κακοπληρωτές. Και κυρίως να μην «κτυπήσει» τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Μάλιστα κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος σημείωνε πρόσφατα πως: στο βαθμό που δεν «καίγονται» κεφάλαια θα πρέπει να βρούμε λύση για το κοινωνικό ζήτημα, που μας απασχολεί όλους. Και τράπεζες και δανειολήπτες.

Ωστόσο προχώρησε και στην απαραίτητη διευκρίνιση, υπογραμμίζοντας πως: ό,τι κόβεται από το ιδιωτικό χρέος μετατρέπεται αυτόματα σε δημόσιο χρέος. Οπότε, συνέχισε, δεν μπορείς να προχωρήσεις σε διαγραφή χρεών, διότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να πάρουν ακόμα υψηλότερες προβλέψεις, θα χρειαστεί να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια από το ΤΧΣ, που στην τελική θα επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους.

Η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, προς το παρόν, είναι η λύση με το μικρότερο κόστος, αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη. Όπως λένε και στην επιμήκυνση υπάρχει επιβάρυνση για τις τράπεζες, όμως αυτή δεν επηρεάζει άμεσα τα κεφάλαια της τράπεζας, καθώς μπορεί να απορροφηθεί σε ορίζοντα 5ετίας ή 10ετίας (ανάλογα δηλαδή με τα χρόνια που επιμηκύνεται η διάρκεια της αποπληρωμής). Προτείνουν μάλιστα τα δάνεια να μπορούν να αποπληρωθούν ακόμα και σε βάθος 50 ετών. Με άλλα λόγια αντί για σπίτι, το παιδί θα κληρονομεί το δάνειο. Που όμως η δόση του θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Η πρόταση τώρα, που θέλει η καταβολή της μηνιαίας δόσης να είναι ανάλογη με το εισόδημα του κάθε δανειολήπτη (δηλαδή να μειωθεί στο 30% ή 40% του μηνιαίου εισοδήματος) -και την προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης-, δημιούργησε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές, και ο μεταξύ τους διάλογος «πάγωσε» για αρκετές μέρες. Το υπουργείο θέλει η ρύθμιση να περάσει για όλους ανεξαιρέτως τους δανειολήπτες, με βάση το εισόδημα που δηλώνουν στις Δ.Ο.Υ.

Και εδώ είναι που διαφωνεί η ΕΕΤ. Διότι οι τραπεζίτες, που έχουν δώσει και τα δάνεια, γνωρίζουν πως υπάρχει για πολλές κατηγορίες δανειοληπτών διαφορά ανάμεσα στο εισόδημα που δηλώνουν και στο πραγματικό. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν δεν μπορεί η ρύθμιση να είναι ενιαία, για τους δανειολήπτες που είναι π.χ. δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι, που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες περικοπές στα εισοδήματα, σε σχέση με κάποιον που είναι ελεύθερος επαγγελματίας (πχ γιατρός, δικηγόρος, υδραυλικός κλπ) καθώς στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις το πραγματικό ετήσιο εισόδημα, είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που δηλώνεται στην εφορία.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και την ΕΕΤ βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, χωρίς να έχει διαμορφωθεί πρόταση που να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών.
Πηγή:www.capital.gr