Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Επανέρχεται το "πόθεν έσχες" στην αγορά και ανέγερση ακινήτων.



Είχατε ξεχάσει το "πόθεν έσχες" για την αγορά κατοικιών; Τώρα πλέον επανέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν θα αφορά μόνο την αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας, οικοπέδου, αγροτεμαχίου κτλ.) αλλά και για την ανέγερση οικοδομής ή πισίνας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει αποφασίσει να καταργήσει και μάλιστα κατά ένα έτος νωρίτερα την απαλλαγή που ισχύει σήμερα για τον ελέγχο του "πόθεν έσχες" στην αγορά και ανέγερση ακινήτων (η εφαρμογή είχε ανασταλλεί από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 με προοπτική να επανέλθει από την 1η Ιανουαρίου 2014). Η επαναφορά του "πόθεν έσχες φαίνεται να επανέρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Με την επαναφορά αυτή κάθε δαπάνη που θα πραγματοποιεί κάθε φορολογούμενος για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας ή άλλου κτίσματος, ή για την αγορά οικοπέδου αγροτεμαχίου κτλ θα θεωρείται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

Σημειώνεται ότι η επαναφορά του "πόθεν έσχες" σε συνδυασμό με την καθιέρωση του περιουσιολογίου, θα δίνει τη δυνατότητα στις ελεγκτικές Αρχές να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή τις περιουσιακές μεταβολές των φορολογουμένων.