Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Οικιακά Φωτοβολταϊκά: Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση των τιμών.



Για τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, έχει υπάρξει πρόσφατα μια μεγάλη μείωση των ταριφών (άνω του 50%) και υπάρχει περιθώριο και για περαιτέρω αποκλιμάκωση. Αυτό υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) σε σημερινή του ανακοίνωση.

Εκτιμάται επίσης ότι αρκετά σύντομα θα είναι εφικτή και μια μετάβαση σε ένα άλλο μοντέλο ενίσχυσης των οικιακών συστημάτων, αυτό του συμψηφισμού της παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας (net metering), τονίζει ο Σύνδεσμος. Οι παράλογες προτάσεις για πάγωμα της εγκατάστασης νέων οικιακών συστημάτων που ακούγονται, ούτε προς το συμφέρον της ανάπτυξης και της πραγματικής οικονομίας είναι αλλά ούτε και υπέρ του περιβάλλοντος αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κάνει λόγο για τις ευθύνες που αναλογούν σε όλες τις ενεργειακές τεχνολογίες, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ενώ ζητά να αποδοθούν με αντικειμενικότητα, χαρακτηρίζοντας ως παράλογη και αβάσιμη τη συστηματική συκοφάντηση των φωτοβολταϊκών, στα οποία αποδίδεται σχεδόν κάθε στρέβλωση και πρόβλημα που παρατηρείται στην αγορά.

Ακόμη, προσθέτουν ότι και η αιφνιδιαστική αλλαγή του καθεστώτος ενίσχυσης των λοιπών ΑΠΕ, μέσω του επενδυτικού νόμου (ο οποίος, ως γνωστόν, δεν ενισχύει τα φωτοβολταϊκά από το 2010), "χρεώθηκε" από ορισμένους στα φωτοβολταϊκά!

"Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει πραγματικά και δυσεπίλυτα προβλήματα, απόρροια εν πολλοίς της προϊούσας οικονομικής κρίσης αλλά και των πολλαπλών στρεβλώσεων που ισχύουν εδώ και χρόνια. Χωρίς άρση του συνόλου των στρεβλώσεων αυτών, δεν πρόκειται να επέλθει ισορροπία στην αγορά. Έχει γίνει κοινά αποδεκτό ότι η συσχέτιση των εσόδων του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ με την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) είναι απολύτως λαθεμένη και έχει ως αποτέλεσμα τμήμα του ΕΤΜΕΑΡ να καταλήγει προς όφελος των προμηθευτών ενέργειας (δηλαδή στην πράξη της ΔΕΗ). Η εικονική ΟΤΣ θα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα από το πραγματικό χονδρεμπορικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας" αναφέρει.

Σε ότι αφορά στα συσσωρευμένα χρέη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, είναι σαφές, σημειώνει, "ότι αυτά δεν οφείλονται στα φωτοβολταϊκά συστήματα που πρόκειται να εγκατασταθούν μελλοντικά. Δεδομένου ότι τα συστήματα αυτά θα αποζημιώνονται με ταρίφες αρκετά χαμηλές και συγκρίσιμες με το κόστος των υπολοίπων ενεργειακών τεχνολογιών (συμβατικών ή ΑΠΕ), δεν θα προκληθεί διεύρυνση του χρέους του ΛΑΓΗΕ".

Όσον αφορά την εικονική πραγματικότητα του κορεσμού των δικτύων και της ύπαρξης αδειών παραγωγής πολλαπλάσιων των εθνικών στόχων, μπορεί, τονίζει, "άμεσα να διαλυθεί με την επιβολή εγγυοδοσίας για τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου και την ανάκληση ανενεργών αδειών, ώστε να προχωρήσουν εκείνοι οι επενδυτές που έχουν τα εχέγγυα για να εκτελέσουν έργο και να αποκλειστούν όσοι προσδοκούν μόνο σε οφέλη από την αγοροπωλησία αδειών".

Για τους λόγους αυτούς ο ΣΕΦ ζητά την άμεση άρση της αναστολής αδειοδότησης και την αύξηση του εθνικού στόχου για τα φωτοβολταϊκά και θεωρεί αβάσιμη και άστοχη την πρόταση του ΕΣΗΑΠΕ για αναστολή σύνδεσης νέων φωτοβολταϊκών. "Όπως απέδειξαν και σχετικές μελέτες του ΑΠΘ για λογαριασμό του ΣΕΦ, ο εθνικός στόχος για τα φωτοβολταϊκά ως το 2020 μπορεί να υπερδιπλασιαστεί, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών. ’λλωστε, οι εξελίξεις της τελευταίας διετίας έχουν επιβεβαιώσει την κριτική που είχε ασκήσει ο ΣΕΦ στον αναιμικό και εκτός πραγματικότητας στόχο που είχε τεθεί από το ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά το 2010, αγνοώντας τη δυναμική και τις δυνατότητες των διαφόρων τεχνολογιών" καταλήγει.