Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Βόμβα στις άδειες παραμονής για παραθεριστικά.



Βόμβα στην προσέλκυση ξένων επενδυτών για αγορά παραθεριστικής κατοικίας με ταυτόχρονη εξασφάλιση άδειας παραμονής στην Ελλάδα, δημιουργούν μια σειρά από νομικά θέματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η ηγεσία του υπουργείου μάλιστα είναι ενδεχόμενο να έλθει σε σύγκρουση ακόμη και με το υπουργείο Οικονομικών καθώς η υπέρμετρη φορολόγηση των υπεράκτιων εταιρειών λειτουργεί ανασταλτικά σε τέτοιες επενδύσεις.

Το γεγονός αυτό που αποτελεί συνήθη πρακτική για επενδυτές, η αγορά δηλαδή μεγάλου αριθμού κατοικιών για μεταπώληση σε επιμέρους αγορές, περιορίζει την εφαρμογή της ευεργετικής διάταξης αυστηρά σε φυσικά πρόσωπα.

Ακόμη όμως και στηνπερίπτωση αυτή τα εμπόδια της γραφειοκρατίας δίνουν δυναμικά την παρουσία τους καθώς το υπουργείο Άμυνας θέτει θέμα παραμεθορίων περιοχών.

Έστω και αν η Χαλκιδική εξαιρέθηκε μόλις πέρυσι από τις παραμεθόριες, μετά από 10ετή προσπάθεια των ενδιαφερομένων, το αγκάθι παραμένει σε Ιόνιο Δωδεκάνησα, ενώ μικρότερης έκτασης... χαρτούρα απαιτεί και η αγορά παραθεριστικής κατοικίας στην Κρήτη. Έτσι οι περιοχές που μπορούν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση είναι σήμερα μόνο οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος.

ΦΠΑ και φόρος μεταβίβασης
«Καθοριστικός παράγοντας στην επιτυχία για την ανάπτυξη τουριστικής κατοικίας στην Ελλάδα, είναι ο προσδιορισμός του συντελεστή ΦΠΑ» δηλώνει στο RED η ιδιοκτήτης της ΤΕΜΕΣ κυρία Κωστάντζα Σμπώκου - Κωσταντακοπούλου.

«Η τουριστική κατοικία είναι τουριστικό προϊόν, παράγει ΦΠΑ είτε μισθώνεται μακροχρόνια, είτε πωλείται και αναμισθώνεται, δηλαδή την ξαναγυρίζει ο ιδιοκτήτης της μέσα στο rental pool του ξενοδοχείου, είτε ακόμα και όταν ο ίδιος τη χρησιμοποιεί. Αυτός αγοράζει τουριστικές υπηρεσίες από το συγκρότημα στο οποίο ανήκει, γιατί χρησιμοποιεί όλες τις υποδομές» συνεχίζει.

Και καταλήγει: «Επομένως η κατασκευή της θα πρέπει να υπάγεται στους νόμους επιστροφής του επενδυτικού ΦΠΑ ως τουριστικό κατάλυμα και αφετέρου θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση, για το τι θα πρέπει να γίνει με το συντελεστή κατά τη μεταβίβαση.

Αν δηλαδή θα είναι ο οικιστικός, ή ο τουριστικός όπως ισχύει ακριβώς και σήμερα με τη χρονομεριστική μίσθωση. Να επισημανθεί και πάλι ότι οι ανταγωνίστριες χώρες που έχουν ήδη εφαρμόσει την άδεια παραμονής, έχουν εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή μεταβίβασης ΦΠΑ στις κατοικίες προς πώληση».