Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες θα υπολογισθεί το "χαράτσι" του 2013.



Παρά την οριζόντια μείωση κατά 15% που συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2013, που θα αντικαταστήσει το γνωστό σε όλους μας "χαράτσι", οι υπολογισμοί για το νέο φόρο θα γίνουν για φέτος, από ότι φαίνεται, με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες.

Υπενθυμίζεται, ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα οριστούν τους επόμενους μήνες (μέσα στο καλοκαίρι) αλλά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2014. Σημειώνεται ότι με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών, η οποία θα λάβει υπόψη τις πραγματικές τιμές των ακινήτων, όπως αυτές είχαν καταγραφεί το 2005 και πάνω σε αυτές τις "πραγματικές τιμές του 2005", η Επιτροπή, θα εφαρμόσει συγκεκριμένους "δείκτες" προκειμένου να αποτυπωθούν οι μεταβολές που προέκυψαν από το 2005 μέχρι το 2013 στις αγοραίες αξίες των ακινήτων.

Με την εφαρμογή όλων των ανωτέρω, θα προκύψουν οι εκτιμώμενες νέες πραγματικές τιμές δηλαδή οι νέες Τιμές Ζώνης, που θα λαμβάνονται υπόψη για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων όλης της χώρας.