Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Το κουϊζ των εξοχικών.



Σε αναζήτηση ευκαιριών στη χώρα μας βρίσκονται όμως και οι λιγοστοί ξένοι επενδυτές: Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι αναζητούν καλά ακίνητα, αλλά σε "σκοτωμένες" τιμές . Όμως το καινούργιο πρόβλημα που έχει ενσκήψει στην αγορά προέρχεται απο τους αγοραστες εκείνους που δεν έχουν άμεση ανάγκη να πουλήσουν και οι οποίοι εμφανίζονται τώρα σκεπτικοί με το τι να κάνουν τα χρήματα . Το "κούρεμα" καταθέσεων , το φορολογικό προγκρομ ακόμα και η προβληματική τοποθέτηση χρημάτων στο εξωτερικό τους καθιστούν ιδιαίτερα προβληματισμένους για την επόμενη κίνηση τους.
Πάντως μεσίτες "ανακαλύπτουν" ενδιαφέρον και από Ρουμάνους και Βούλγαρους, οι οποίοι επιλέγουν κατά κύριο λόγο ακίνητα πλησίον της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οικιστικά ακίνητα με σκοπό την εξοχική κατοικία και εκμετάλλευση. Τα μεγαλύτερα βαλάντια στρέφονται στους γνωστούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα οι τιμές πραγματικά σε πολλές περιπτώσεις έχουν πιάσει πάτο, προσβλέποντας στις μελλοντικές ανοδικές τιμές εντός πενταετίας αλλά ταυτόχρονα ελπίζοντας να βγάζουν και τα έξοδα της επένδυσης με την ενοικίαση του χώρου. Οι μεσίτες αναμένουν ότι θα αυξηθούν οι οχλήσεις από το εξωτερικό τόσο από επενδυτές εντός της ΕΕ όσο και από τις αραβικές χώρες κυρίως για τα ακίνητα πολυτελείας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ενδιαφέρον είναι καθαρά θεωρητικό αφού στην πραγματικότητα οι συμφωνίες είναι ελάχιστες και ακόμα λιγότερες αυτές που γίνονται απο αλλοδαπούς.