Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Eξετάζεται έκτακτη εισφορά 10-15% και στα οικιακά φωτοβολταϊκά.



Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για μηδενισμό του ελλείμματος της αγοράς ηλεκτρισμού το 2014, το ΥΠΕΚΑ, φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην επιβολή έκτακτης εισφοράς και στα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η κατηγορία των φωτοβολταϊκών στις στέγες ήταν η μοναδική που είχε εξαιρεθεί από το μέτρο της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε πέρυσι, για τον περιορισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2012 η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών στις στέγες έφτασε στα 297,8 MW και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους φαίνεται ότι πλησιάζει τα 500 MW.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια εισφορά της τάξης του 10-15% του τζίρου ενώ υπάρχουν σκέψεις προκειμένου να εξαιρεθούν από αυτή, όσοι διαθέτουν χαμηλό εισόδημα. Σήμερα, ο συνολικός τζίρος από φωτοβολταϊκά στις στέγες, όπως αναφέρει και η "Καθημερινή" ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως και δεν υπόκειται σε φορολογία ενώ η ΔΕΗ καταβάλλει σε μηνιαία βάση στους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά στεγών περί τα 25 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως συμψηφίσει το κόστος της ενέργειας που παρέχει στους ίδιους. "Το κίνητρο της υψηλής εγγυημένης τιμής (470 ευρώ η μεγαβατώρα μέχρι τον Αύγουστο του 2012 και 250 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα) σε συνδυασμό με τον χαμηλό προϋπολογισμό λόγω περιορισμένης ισχύος και πτώσης του κόστους εγκατάστασης, αλλά και το αφορολόγητο του εισοδήματος της συγκεκριμένης επένδυσης, είχε ως αποτέλεσμα μια ευρεία ανταπόκριση από οικιακούς καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα" καταλήγει.

Προσθέτει ακόμα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται και οι αποφάσεις του υπουργείου για μείωση των εγγυημένων τιμών και στα λειτουργούντα έργα, κάτι που επιχειρείται μέσω της επίτευξης μιας εθελοντικής συμφωνίας με τους επενδυτές έναντι κινήτρων, όπως επέκταση της σύμβασης με τον ΛΑΓΗΕ κατά τρία χρόνια και απαλλαγή από την έκτακτη εισφορά.