Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Σκληρά παζάρια για τα κόκκινα δάνεια και το χαράτσι.



Στον αέρα βρίσκονται δύο κρίσιμα θέματα για την αγορά ακινήτων, τα οποία είναι σε διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ο λόγος για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και ποιος θα είναι αυτός και τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν φτάσει το 1 στα 4.

Η συμφωνία με την τρόικα για όλα τα θέματα φαίνεται να είναι κοντά ωστόσο οι τελικές υπογραφές θα πέσουν την επόμενη εβδομάδα κι αφού συνεχιστούν τα σκληρά παζάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το χαράτσι στα ακίνητα οριζόντια κατά 15%, ωστόσο, η τρόικα συζητά για ένα ποσοστό μείωσης 10%.

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, οι δραματικές εξελίξεις στις τράπεζες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μια καλή ρύθμιση για τους δανειολήπτες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κλείσει στα 4 χρόνια η περίοδος χάριτος και ανοικτά είναι τα κριτήρια εισόδου στη ρύθμιση.

Η τρόικα ζητά το επιτόκιο να μην είναι σταθερό αλλά να συνδέεται με αυτό της ΕΚΤ ενώ φαίνεται να τα έχουν βρει για την περιουσιακή κατάσταση που πρέπει να έχει ο δανειολήπτης.

Εκτιμάται ότι θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν περιουσία μέχρι 300.000 ευρώ, ενώ για το ύψος του ανεξόφλητου δανείου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 125.000 ευρώ, δηλαδή 5 φορές περισσότερο από το εισόδημα του δανειολήπτη, που αρχικά έχει προσδιοριστεί στα 25.000 ευρώ.