Κυριακή 7 Απριλίου 2013

«Εσπασε» η συμφωνία συγχώνευσης Εθνικής με Eurobank.




Το μεγαλύτερο τραπεζικό deal στην Ελλάδα, το οποίος εκτός από την ισχυρότερη τράπεζα με κεφαλαιοποίηση 174 δις ευρώ θα δημιουργούσε και έναν κολοσσό στο χώρο του real estate, ναυάγησε χθες, εξαιτίας των ενστάσεων της τρόικας.

Η σύσκεψη χθες το πρωί με την Αντ. Σαμαρά και το βράδυ με τον Γ. Στουρνάρα και τον Γ. Προβόπουλο επιβεβαίωσε αυτό που λεγόταν εδώ και μερικές ημέρες. Ότι δηλαδή η πολυδιαφημισμένη συγχώνευση θα οδηγούνταν σε αδιέξοδο.

Η αδυναμία των δύο τραπεζών να βρουν 1,5 δις ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν και να διατηρήσουν οι ιδιώτες το 10% οδήγησε στην απόφαση να γίνει ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση και να πορευτούν ξεχωριστά οι δύο τράπεζες. Η Εθνική θα χρειαστεί 10 δισ. ευρώ και η Eurobank 6,5 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Eurobank θα απορροφήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και θα δημιουργηθεί ο τέταρτος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος μετά την Εθνική, την Πειραιώς και την Alpha Bank.

Αναφορικά με το χώρο των ακινήτων, η συγχώνευση που είχε ανακοινωθεί πριν από 6 μήνες οδηγούσε και σε μια συνεργασία, κι όχι συγχώνευση των χαρτοφυλακίων ακινήτων των δύο τραπεζών. Ουσιαστικά της Διεύθυνσης Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής με την τεράστια περιουσία και της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ με το αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο και την καλή παρουσία στο χρηματιστήριο όπως και τις συνέργειες με μεγάλα fund του εξωτερικού.
Πλέον, με το σπάσιμο του deal δεν θα υπάρξει ανάλογη συνεργασία και στον τομέα των ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω απαρτίας αναβλήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της Alpha Bank η οποία θα γίνει ξανά στις 11 Απριλίου με βασικό θέμα την ανακεφαλαιοποίηση.

Με βάση την ανακοίνωση της ΤτΕ χθες, οι ανακεφαλαιοποιήσεις και των 4 τραπεζών θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου και τα ποσά που απαιτούνται έχουν καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
.