Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Το 1,2% της τρέχουσας αξίας του ακινήτου πληρώνει ετησίως ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε φόρους και τέλη.



Με το σημερινό φορολογικό καθεστώς ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος, φαίνεται ότι πληρώνει το 1,2% της τρέχουσας αξίας του ακινήτου, σε ετήσια βάση σε τέλη και φόρους μεταξύ των οποίων ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ, ΤΑΠ και φόρο ενοικίου.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρείας εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων GLP Values που κατέγραψε τους φόρους που πληρώνει έως τώρα ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ με παλαιότητα 15 ετών σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Εκάλη, Κηφισιά, Περιστέρι, Κυψέλη, Βούλα).

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την εταιρεία, σήμερα βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό καθεστώς καθώς προβλέπεται διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ για το 2013 με μια μεσοσταθμική μείωση του τέλους κατά 10%, αλλά και τη θέσπιση του ενιαίου φόρου κατοχής στα ακίνητα από το 2014.

Σύμφωνα με την έρευνα, αν κάποιος ιδιοκτήτης δεν μένει στο διαμέρισμά του αλλά το νοικιάζει, η μέση ετήσια απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 4,2% και 4,5% επί της τρέχουσας αξίας του ακινήτου του. Αν όπως συνυπολογιστούν οι φόροι, τότε οι καθαρές αποδόσεις για τις εν λόγω περιοχές που εξετάστηκαν, κυμαίνονται μεταξύ 3% και 3,3%, αποδόσεις που προσεγγίζουν την καθαρή μέση απόδοση μιας τριμηνιαίας προθεσμιακής κατάθεσης για κεφάλαιο 150.000 ευρώ.