Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Οριστική λύση στα αυθαίρετα.



Με €500 πρόστιμο μπορείτε να μεταβιβάσετε ένα από τα ξενοδοχεία που δημιουργήθηκαν την περίοδο της χούντας και να εντάξετε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα στον Αναπτυξιακό νόμο.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αυθαίρετη δόμηση και την εξασφάλιση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου παρέχει διευκολύνσεις ικανές να οδηγήσουν στη δια παντός νομιμοποίηση των αυθαιρέτων πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Προβλέπει μάλιστα συνοπτικές διαδικασίες και «λογικά» πρόστιμα, λαμβάνοντας υπόψη και κοινωνικά κριτήρια (ανέργους, πολύτεκνους, ανάπηρους κλπ).

Ταυτόχρονα για την καταβολή των προστίμων προβλέπονται περισσότερες δόσεις (10 εξαμηνιαίες, αντί των 48 μηνιαίων) εφόσον το ποσό αυτό αποτελεί τουλάχιστον το 5% της συνολικής οφειλής.

Η λογική της νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων ξεπερνά τα στενά όρια της κατοικίας και λαμβάνει υπόψη τη διευκόλυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, είτε αυτή αφορά τουριστικά καταλύματα, είτε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν προσθετικά αναπτυχθεί μέσα στο χρόνο και σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειτουργίας.

Η ρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα μεταβίβασης σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, και απομακρύνει την πώληση τους σε θεσμικά κεφάλαια, χωρίς όμως το βάρος του distress.

Σημαντικότερο όλων είναι ότι με τη νομιμοποίηση, εκλείπει ο... ευρηματικός όρος τακτοποίηση που διατηρούσε δέσμιο του κράτους τον ιδιοκτήτη. Και το αυτονόητο ερώτημα πλέον είναι «τελειώσαμε με τα αυθαίρετα;»

Απάντηση σ' αυτό δεν μπορεί να δώσει κανείς. Σίγουρα έχει να κάνει με το βαθμό ωριμότητας του πολίτη, αλλά και το βαθμό ελέγχου της διαδικασίας παραγωγής κτισμένου χώρου από πλευράς πολιτείας.

Το νομοσχέδιο
Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νέο νόμο, αλλά και στον επόμενο που ακολουθεί, και ενεργοποιεί την ταυτότητα του κτηρίου (το λεγόμενο πράσινο κουτί) κατηγοριοποιεί τις παραβάσεις με βάση τη σοβαρότητά τους και το χρόνο ανέγερσης του κτίσματος όπως είχε γράψει το www.ered.gr , ήδη από το Σεπτέμβριο.

Δικαίωμα στις ευεργετικές διατάξεις κατοχυρώνουν μόνο όσα κτίσματα διαθέτουν οικοδομική άδεια και η υπέρβασή της δεν ξεπερνά το 40% της επιφάνειας, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το ποσοστό της υπέρβασης του όγκου.

Οι κατηγορίες ανάλογα με το χρόνο και με καταληκτική ημερομηνία την 28η Ιουλίου 2011 προβλέπουν νομιμοποίηση:
με πρόστιμο €500 χωρίς την προσκόμιση σχεδίων για τις προ του 1975 οικοδομές,
με τα ισχύοντα πρόστιμα, χωρίς σχέδια για την περίοδο 1975 μέχρι το 1983
για τα μετά το 1983 οι μικρές παραβάσεις (πέργκολες, BarBQ, κλπ.) νομιμοποιούνται με €500 ενώ όπου υπάρχει υπέρβαση δόμησης μέχρι 40% ή 20% του ύψους μπορούν να νομιμοποιηθούν δια παντός με τα ισχύοντα πρόστιμα.
Για τις επιφάνειες πλέον του 40% μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της τακτοποίησης όπως ισχύει και σήμερα

Το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα κατοχύρωσης των επιμέρους τμημάτων της ιδιοκτησίας σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα, γεγονός που απελευθερώνει τη δυνατότητα μεταβίβασης σε περιπτώσεις κατατμήσεων.

Εκπτώσεις και δόσεις
Για ευπαθείς ομάδες και πολύτεκνους προβλέπονται εκπτώσεις 80%, για τρίτεκνους 70%, ενώ οι δόσεις γίνονται 6μηνιαίες με μέγιστο τις δέκα (5έτη) αντί των τεσσάρων σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το επιτελείο του ΥΠΕΚΑ στη ρύθμιση έχουν υπαχθεί 310.000 ακίνητα, έχουν εισπραχθεί €801 εκατ. και υπολείπονται δόσεις αξίας €600 εκατ., ενώ υπάρχουν και 137.000 αιτήματα που δυνητικά θα μπορούσαν εφόσον προχωρήσουν σε ρύθμιση να αποδώσουν μέχρι και €1,319 δισ.

Ο γενικός γραμματέας του Χωροταξίας κ. Σωκρ. Αλεξιάδης θεωρεί ότι η ρύθμιση σε συνδυασμό με την προωθουμενη εφαρμογή της ταυτότητας του κτηρίου θα δώσει τη δυνατότητα στην Πολιτεία να γνωρίζει επακριβώς πόσα κτίσματα ανά την επικράτεια μπορούν να νομιμοποιηθούν.