Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Οριστικά στο 15% η έκπτωση του χαρατσιού στα ακίνητα.



Οι τυπικές ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, απομένουν για τη μείωση του χαρατσιού στα ακίνητα κατά 15% για το 2013.
Η χρονιά αυτή είναι μεταβατική καθώς από το 2014 θα ισχύσει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων ο οποίος θα περιλάβει και τα αγροτεμάχια, κάτι που είναι δύσκολο να συμβεί φέτος.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, ο φόρος το 2013 θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές που ισχύουν κι όχι με αυτές που θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι, αν και δεν αποκλείεται μια αρνητικά έκπληξη που θα καταστήσει «δώρο άδωρο» την έκπτωση 15%.

Η επιβολή του «Ενιαίου Φόρου» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα εξακολουθήσει να γίνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που εκδίδονται από τη ΔΕΗ. Τα έσοδα που θα χαθούν εξαιτίας της μείωσης των συντελεστών εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου €300 εκατ.

Η συμφωνία που έχει γίνει με την τρόικα προβλέπει:

Οριζόντια μείωση κατά 15% των συντελεστών (που εφαρμόζονται στις τιμές ζώνης) για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ. Δηλαδή η μείωση θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξαιρέτως της αξίας των ακινήτων τους.

Η απώλεια αυτή συμφωνήθηκε να καλυφθεί με τη σημαντική αύξηση του «χαρατσιού» για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Ο συντελεστής φόρου για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα αυξηθεί ακόμα και κατά 100%, στα 6 ευρώ ευρώ το τ.μ. από 3 ευρώ το τ.μ. που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα. Κι αυτό διότι ο φόρος θα υπολογίζεται πλέον με βάση τη μέση τιμή ζώνης του Δήμου στο οποίο είναι ενταγμένη κάθε περιοχή εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Επιπλέον θα καλυφθεί με την επέκταση του «χαρατσιού» και σε όσους εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου, καθώς επίσης και σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Οι κατηγορίες αυτές φυσικών και νομικών προσώπων απαλλάχθηκαν τα έτη 2011 και 2012 από το ΕΕΤΗΔΕ.