Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Μεσίτες: θετική η χορήγηση άδεια διαμονής σε αλλοδαπούς, για αγορά ακινήτου, άνω των 250.000 ευρώ.



Η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδος χαιρετίζει την πρόσφατη διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης στην οποία υπήκοοι τρίτων χωρών όταν προβαίνουν σε αγορά ακινήτου στην Ελλάδα με ελάχιστο ποσό τις 250.000 ευρώ να δικαιούνται πενταετή άδεια διαμονής με δυνατότητα ανανέωσης για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Αυτή ήταν και πρόταση της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών Ελλάδος - πριν από 4 χρόνια- "και την υποστηρίζαμε σε κάθε διαβούλευση των φορολογικών νομοσχεδίων αλλά και των νόμων για ανάπτυξη των επενδύσεων στην ελληνική κτηματαγορά" αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

"Η διάταξη αυτή είναι πάρα πολύ θετική και για αυτούς που έχουν ήδη αγοράσει κάποιο ακίνητο στη χώρα μας, όπου δυσκολεύονται οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους να έχουν μακροπρόθεσμη παραμονή στη χώρα μας, αλλά και για όσους πρόκειται να αγοράσουν" τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι αυτό το μέτρο εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από μη κατοίκους των ευρωπαϊκών χωρών. "’λλωστε γνωρίζουμε ότι στο Λονδίνο το μέτρο αυτό υπάρχει πάρα πολλά χρόνια και είναι εκατομμύρια αυτοί που κατέχουν ακίνητα οι οποίοι δεν είναι Βρετανοί με αποτέλεσμα να εισρέουν κάθε χρόνο δισεκατομμύρια λίρες όχι μόνο μέσω της φορολογίας αλλά και από την διαβίωση των ίδιων, των μελών των οικογενειών τους και των φίλων τους" σημειώνει.

Επίσης, κάνει λόγο ότι θα πρέπει το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών να προτείνει στην Κυβέρνηση επιπρόσθετα μέτρα τα οποία θα φέρουν επενδύσεις στην ήδη παρατεταμένη ύφεση της χώρας μας όπως μειωμένη φορολογία για αγορά εκτάσεων για κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών ή αγορά ξενοδοχειακών μονάδων.

Επίσης, προτείνει "όσοι αποδεδειγμένα αγοράσουν οποιοδήποτε ακίνητο με εισαγωγή χρημάτων από το εξωτερικό να έχουν και αυτοί μειωμένη φορολογία και βέβαια διατηρητέα ακίνητα τα οποία καταστρέφονται στο πέρασμα του χρόνου εάν αγοραστούν ή ανακαινιστούν να απαλλάσσονται για μια δεκαετία από έμμεσους ή άμεσους φόρους. Οι εταιρείες οι οποίες θέλουν να ασχοληθούν γενικά με τον τουρισμό θα πρέπει να έχουν μειωμένη φορολογία γιατί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι ένας από τους μεγαλύτερους πόλους έλξης κεφαλαίων από το εξωτερικό είναι ο τουρισμός. Ωστόσο, πρέπει να προχωρήσει άμεσα το κτηματολόγιο – δασολόγιο, να μειωθεί η γραφειοκρατία, να υπάρχουν γρήγορες αποφάσεις για μικρές και μεγάλες επενδύσεις, να υποχρεωθούν οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους να δίνουν δάνεια για αγορά ή για ανακαίνιση ακινήτων και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μια επένδυση η οποία είναι αναγκαία για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία, να μειώσουμε την ανεργία και να γίνει η Ελλάδα πάλι πόλος έλξης κεφαλαίων".

Τέλος, αναφέρει ότι θα είναι αρωγοί σε οποιαδήποτε θετική ενέργεια του Υπουργείου Ανάπτυξης και θα διαφημίσουν άμεσα σε όλες τις Ομοσπονδίες Κτηματομεσιτών ανά τον κόσμο αυτή την συγκεκριμένη διάταξη, ενώ η απόφαση αυτή πρέπει να διαφημιστεί και στο εξωτερικό. Τέλος, υπογραμμίζουν ότι μεγάλη προσπάθεια πρέπει να γίνει με τους Κινέζους επενδυτές και επισκέπτες διότι ο αριθμός όσων επισκέπτονται τη χώρα μας δεν ξεπερνά τα 30.000 άτομα ενώ ο συνολικός αριθμός των Κινέζων επισκεπτών ανά τον κόσμο ανέρχεται στα 85.000.000 άτομα περίπου ξοδεύοντας γύρω στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.