Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Στα "τυφλά" οι αντικειμενικές.


Το σίγουρο είναι ότι ακόμη και σήμερα ουδείς γνωρίζει πλέον ποια είναι η ακριβής απόκλιση μεταξύ αντικειμενικών και τιμών αγοράς, καθώς μέρα με τη μέρα όχι μόνο πέφτουν οι εμπορικές αξίες, αλλά γίνονται σχεδόν μηδενικές αγοραπωλησίες. Οι λιγοστές, ωστόσο, συναλλαγές που πραγματοποιούνται, δείχνουν ότι οι οκτώ στις δέκα περιπτώσεις αγοραπωλησιών στην Αττική πραγματοποιούνται κάτω από τις αντικειμενικές αξίες. Ετσι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι πωλήσεις ακινήτων γίνονται κάτω από τις αντικειμενικές τιμές. Ειδικά για τα παλαιά ακίνητα η μείωση των τιμών μπορεί να φθάσει ακόμη και το 30%. Από την άλλη πλευρά, δεν θα λείψουν και αυξήσεις σε περιοχές εκείνες που λόγω υποδομών παρουσιάζουν ζήτηση και έχουν αναπτυχθεί, καθώς οι αντικειμενικές αξίες μένουν παγωμένες τα τελευταία έξι χρόνια. Οι μειώσεις αφορούν κυρίως στις παραδοσιακά ακριβές περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων και οι αυξήσεις σε φθηνότερες περιοχές των δυτικών προαστίων. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Βουλιαγμένης και του Ηρακλείου, στις οποίες οι εμπορικές τιμές σήμερα βρίσκονται κατά 41% και 35% αντίστοιχα κάτω από τον μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών. Αντίθετα, σημαντική αύξηση στις τιμές των αγοραπωλησιών παρουσιάζουν οι περιοχές του Περάματος, του Κερατσινίου, του Περιστερίου και της Πετρούπολης, όπου οι εμπορικές τιμές είναι αυξημένες από 14%-38% σε σχέση με τον μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών της κάθε περιοχής.

Γενικά πάντως η εικόνα που υπάρχει είναι ότι η "ψαλίδα" μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών είναι η εξής :

- Σε πολλές αστικές περιοχές υψηλής προβολής όπου εφαρμόζονται υψηλές αντικειμενικές αξίες οι αγοραίες είναι χαμηλότερες απο τις αντικειμενικές

- Στα επαγγελματικά ακίνητα οι αγοραίες τιμές έχουν μειωθεί εξαιτίας και της συρρίκνωσης της ζήτησης.

- Στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές χαμηλής προβολής οι αντικειμενικές υπολείπονται των αγοραίων καθώς οι οι αντικειμενικές τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις αγοραίες.