Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Στα αζήτητα και τα ακίνητα της Εκκλησίας.



Ούτε τα... ιερά ακίνητα της Εκκλησίας δε γλιτώνουν από την κρίση στην κτηματαγορά και μένουν στα αζήτητα προκαλώντας σοβαρή οικονομική αιμορραγία στα Ταμεία της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ).

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Εκκλησίας να εκμισθώσει δεκάδες διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα και οικόπεδα το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο αν και οι τιμές ενοικίασης κρίνονται εξαιρετικά ελκυστικές. Ωστόσο, η κατάσταση στην αγορά δεν ευνοεί την ενοικίαση ακινήτων ενώ το πλήθος των άδειων κτιρίων δημιουργεί έναν απίστευτο ανταγωνισμό στον οποίο κανείς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Η ΕΚΥΟ έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε απανωτούς διαγωνισμούς για την προσέλκυση ενδιαφερόμενων, για τα περισσότερα όμως ακίνητα έχουν κηρυχθεί άγονοι. Παρά την αποτυχία των διαγωνισμών, η Εκκλησία συνεχίζει να βγάζει στο... σφυρί την περιουσία της, κυρίως μικρά κτίρια και οικόπεδα αλλά και μεζονέτες που είναι άδειες εδώ και πολλούς μήνες. Το βασικό πρόβλημα της οικονομικής υπηρεσίας είναι το γεγονός ότι θα κληθεί ξανά να πληρώσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ ή κάποιον φόρο ακίνητης περιουσίας χωρίς από την άλλη να έχει έσοδα από δεκάδες ακίνητα.

Στην ιστοσελίδα της ΕΚΥΟ έχουν βγει προς ενοικίαση ορισμένα «ιερά» ακίνητα για την ερχόμενη Δευτέρα ενώ δεκάδες είναι αυτά που παραμένουν αμίσθωτα επειδή σε κανέναν προηγούμενο διαγωνισμό δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι.

Στις 8 Απριλίου η Εκκλησία δημοπρατεί γραφείο στην οδό Ακαδημίας αντί 155 ευρώ, έξι διαμερίσματα στο Παγκράτι από 270 έως 515 ευρώ, οροφοδιαμέρισμα 160 τ.μ. στον Πειραιά αντί 870 ευρώ το μήνα και σπίτι στην Πεντέλη 100 τ.μ. αντί 485 ευρώ.

Ωστόσο, δεκάδες άλλα είναι τα ακίνητα στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη που δεν μπορούν να μισθωθούν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα διαμερίσματα που στην πλειοψηφία τους είναι παλαιά στο κέντρο της Αθήνας και για τα οποία ζητούνται μηνιαία ενοίκια από 100 ευρώ (για δώμα) μέχρι 550 ευρώ για σπίτια πάνω από 140 τ.μ. με θέσεις στάθμευσης.

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει, πάντως, η αδυναμία εξεύρεσης ενοικιαστών για μεζονέτες στη Βουλιαγμένη και την Κηφισιά για τις οποίες τα ζητούμενα ενοίκια είναι από 1.700 έως 1.800 ευρώ. Για παράδειγμα, στην οδό Ορφέως στην Κηφισιά μένει στα αζήτητα μεζονέτα με 2 υπόγεια πάρκινγκ συνολικής επιφάνειας 330 τ.μ. για την οποία ζητούνται 1.800 ευρώ. Στο ίδιο κτίριο υπάρχουν επίσης ένα οροφοδιαμέρισμα με ζητούμενο ενοίκιο 750 ευρώ και δύο διαμερίσματα, από 87 τ.μ. το καθένα για τα οποία ζητούνται από 750 ευρώ. Ωστόσο, ακόμη και στην άλλοτε περιζήτητη Κηφισιά δεν υπάρχει ζήτηση.