Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Προς ψήφιση η μείωση κατά 15% στον φόρο στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.



Στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, που θα κατατεθεί στη Βουλή, αν δεν υπάρξει καθυστέρηση- αύριο Πέμπτη, θα περιλαμβάνεται και η μείωση κατά 15% του ενιαίου φόρου στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που θα εισπραχθεί και φέτος μέσω της ΔΕΗ.

Στο νέο νόμο θα προβλέπεται και η πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014 του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Ωστόσο, η σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής το απόγευμα της Δευτέρας, μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν κατέξηξε πουθενά.

Το νέο ραντεβού της διακομματικής ορίστηκε για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τρίτη, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το ύψος του αφορολογήτου ορίου και οι συντελεστές της κλίμακας βάσει της οποίας θα υπολογίζεται ο φόρος. Σημειώνεται, ότι τα χαρακτηριστικά του νέου ενιαίου φόρου λεπτομερώς θα καθορίζονται σε ειδικό νομοσχέδιο που θα έρθει τον Ιούνιο στη Βουλή.

Στο νέο φόρο αναμένεται να ενταχθούν τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η διακομματική επιτροπή ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών εντός σχεδίου ακινήτων ανέρχεται σε 5.569.336. Παράλληλα, ιδιόκτητη πρώτη κατοικία διαθέτουν 3.347.800 άτομα, ενώ 305.642 πολίτες διαθέτουν και ένα δεύτερο σπίτι το οποίο δεν είναι εξοχική κατοικία. Αντιθέτως, εξοχικά σπίτια δηλώνουν ότι έχουν 600.000 Έλληνες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή των Βαϊων αλλά δεν αποκλείεται η Βουλή να μείνει ανοικτή μέχρι και την Μεγάλη Τρίτη ή την Μεγάλη Πέμπτη, μέχρι να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν μέχρι τότε και να ψηφιστεί τότε.