Κυριακή 21 Απριλίου 2013

"Εξοικονομώ κατ΄ οίκον": η απορρόφηση ανέρχεται στο 19,4% και η Κομισιόν δηλώνει ικανοποιημένη.



Στο 19,4% ανέρχεται η απορρόφηση του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ΄ οίκον" αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνει "ικανοποιημένη" από την εξέλιξη αυτή.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Hahn, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή. Ο κ. Hahn, παρουσιάζει τα γενικά χαρακτηριστικά του έργου της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στην Ελλάδα, το οποίο όπως αναφέρει "καταρτίστηκε το 2010 και προβλέπει δάνεια και άμεσες επιχορηγήσεις σε νοικοκυριά, ώστε να πετύχουν τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας".

Ο Επίτροπος υπενθυμίζει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός δανείων και επιχορηγήσεων είναι 396 εκατ ευρώ και δηλώνει ότι: "έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, είχαν παραληφθεί 29.451 αιτήσεις, εκ των οποίων κρίθηκαν επιλέξιμες οι 19.001 και έλαβαν επιχορήγηση οι 11.377. Οι πληρωμές για τις 8.129 αιτήσεις που είχαν επιτύχει τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, αναλύονται ως εξής: δάνεια 46 εκατομμύρια ευρώ, άμεση βοήθεια 27 εκατομμύρια ευρώ και κόστος πιστοποιητικού ενεργειακής αναβάθμισης 4 εκατομμύρια ευρώ".
Τέλος , ο κ. Hahn, δηλώνει ότι "Η Επιτροπή θεωρεί τις συνέπειες της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία έναν από τους λόγους της αργής εκκίνησης του προγράμματος. Ωστόσο, η πρόοδος πλέον είναι ικανοποιητική, με ορισμένες περιοχές να έχουν δεσμεύσει πάνω από το 90% των διαθέσιμων πιστώσεων".

Η πλήρης ερώτηση του κ. Χουντή ήταν η ακόλουθη:

"Θέμα: Πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης κτιρίων
Tο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που αφορά στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στην Ελλάδα θα μπορούσε, ταυτόχρονα με τα θετικά περιβαλλοντικά του αποτελέσματα, να δώσει κάποια στήριξη στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος έχει πλήρως αποδυναμωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μέχρι σήμερα εξέλιξη του προγράμματος εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς προόδου, και η όλη καθυστέρηση αποδίδεται κυρίως στην άρνηση των τραπεζών να προχωρήσουν στις τελικές εγκρίσεις και εκταμιεύσεις των αναγκαίων κονδυλίων.
Ερωτάται η Επιτροπή:
– Ποιος είναι μέχρι σήμερα, ο ρυθμός απορρόφησης του προγράμματος; Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί; Πόσες έχουν εγκριθεί και τι ποσά έχουν εκταμιευτεί;
– Ποια είναι η κύρια αιτία των καθυστερήσεων;
–Τι μέτρα θα λάβει η Επιτροπή, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, για την ταχύτερη προώθηση του προγράμματος;"