Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Αυθαίρετα: Τι αλλάζει στη διαδικασία των "τακτοποιήσεων" με το νέο σχέδιο νόμου.



Μία σειρά αλλαγών στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων αναμένεται να φέρει το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση της αυθαίρετης δόμησης, του οποίου η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε χθες. Η μεγαλύτερη από αυτές αφορά τα αυθαίρετα που χτίστηκαν προς του 1975 αλλά και την κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων αναλόγως της παρανομίας που έχουν.

Αν δούμε τα κυριότερα σημεία του νέου σχεδίου, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.

-Δεν έχει οριστεί καταλητική ημερομηνία, υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για να δηλώσει κάποιος το αυθαίρετο κτίσμα. Αν και η επίσημη προθεσμία του ν.4014/11 λήγει στις 31 Μαΐου, ο νέος νόμος ενδέχεται από ότι ακούγεται να μην έχει καταληκτική ημερομηνία.

-Οσον αφορά στο ύψος του προστίμου, ορίζεται για τα αυθαίρετα προ του 1975, 500 ευρώ, ανεξαρτήτως αυθαιρεσίας, για τις πολύ μικρές αυθαιρεσίες (ψησταριές, πέργκολες κ.λπ.), ενώ με τον νέο νόμο δεν θα καταβάλλονται πλέον 500 ευρώ ανά παράνομη κατασκευή, αλλά 500 ευρώ ανά ιδιοκτησία.

- Για ειδικές ομάδες πληθυσμού (διευρύνονται οι μέχρι σήμερα ομάδες) υπάρχουν μειώσεις προστίμων. Συγκεκριμένα, πλέον δικαιούνται έκπτωση 85% τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% καθώς και εκείνα που βαρύνονται φορολογικά από αυτούς, οι πολύτεκνοι δικαιούνται έκπτωση 80%, οι τρίτεκνοι 70% αν έχουν ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ. Τέλος, τα άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, καθώς και όσοι βαρύνονται φορολογικά από αυτούς, με ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, δικαιούνται έκπτωση 80%.

-Αναφέρεται, ότι μπορούν να δηλωθούν αυθαίρετα που δεν ξεπερνούν το όριο της κορυφογραμμής ενώ στον νόμο 4014/11 απαιτείτο απόσταση 20 μέτρων κάτω από το όριο.

- Τα αυθαίρετα προ του 1983 και οι μικρές πολεοδομικές αυθαιρεσίες θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση. Επίσης, και οι μεσαίες αυθαιρεσίες (έως 40% υπέρβαση της οικοδομικής άδειας) θα εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση όταν δηλωθούν στην ταυτότητα κτιρίου. Ωστόσο, για τις μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις θα υπάρχει "αναστολή επιβολής κυρώσεων για 30 έτη".

-Επιστρέφονται χρήμα, αν κάποιος έχει ήδη δηλώσει αυθαίρετο σε κάποια από τις κατηγορίες στις οποίες με τον νέο νόμο θα μειωθεί το πρόστιμο.

-Σύμφωνα με το σχέδιο οι δόσεις για την πληρωμή του προστίμου αυξάνονται από 48 σε 60. Ο υπόχρεος πληρώνει με ελαστικό τρόπο κάθε εξάμηνο τουλάχιστον το 5% του συνολικού προστίμου, ενώ διευκολύνονται με εκπτώσεις επί του εναπομείναντος ποσού όσοι πληρώσουν 30% του προστίμου εντός 6 μηνών.

-Οι πέντε κατηγορίες αυθαιρέτων με βάση το σχέδιο νόμου είναι:
1.Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του έτους 1975
2. Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του έτους 1983
3. Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις (ανεξαρτήτως αριθμού τους)
4. Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παραβίαση μέχρι 40% κάλυψης και δόμησης και μέχρι 20% ύψους (σε σύγκριση με την οικοδ. αδεια)
5. Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παραβίαση μέχρι 40% κάλυψης και δόμησης και μέχρι 20% ύψους (σε σύγκριση με την οικοδ. αδεια) εντός προκηπίου ή ακάλυπτου