Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ενιαίος φόρος : Ασκήσεις επι χάρτου.



Σβήνουν και γράφουν στο υπουργείο οικονομικών τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Δεδομένου, ότι επί της ουσίας, του χρόνου θα πληρώσουμε έναν νέο φόρο ακινήτων, πρέπει όλες οι παράμετροι να «ξανασχεδιαστούν» από την αρχή και να έχει ψηφιστεί το Νομοσχέδιο έως το τέλος Ιούνιο. Όπως φάνηκε στη σύσκεψη της διακομματικής, που συνεδρίασε μετά από δίμηνη διακοπή, ο «δείκτης δυσκολίας» για τις τελικές ρυθμίσεις ανεβαίνει πολύ, με δεδομένο ότι τα σενάρια που είχαν εκπονηθεί θεωρούνται, πλέον, δημοσιονομικά ξεπερασμένα.
Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης αλλά και πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για έσοδα το 2014 από τον φόρο ακινήτων περί τα 3,2δισ. ευρώ (παρά το γεγονός ότι ο μνημονιακός στόχος για του χρόνου είναι 2,9 δισ. ευρώ), δηλαδή 300 εκατ. ευρώ επιπλέον του στόχου που έχει τεθεί. Και φέτος ο στόχος είναι ο ίδιος, αλλά από το «χαράτσι» η είσπραξη θα είναι 2,2 δισ. και από τις «ουρές» του ΦΑΠ προηγούμενων ετών θα μπουν στα ταμεία του κράτους επιπλέον 700-1 δισ. ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 2014 για να εξοικονομηθεί από τον φόρο στα ακίνητα όλο το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ, πρέπει να έχουν άρδην αλλαγές. Τα αγκάθια είναι πολλά: Ποιο θα είναι το αφορολόγητο όριο, ποιες θα είναι οι κλίμακες που θα φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία, πόσα και που είναι τα αγροτεμάχια που πρέπει να δηλωθούν το αργότερο έως τέλος Αυγούστου και βέβαια ποιες θα είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες που πρέπει να έχουν συμφωνηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Μεγάλος πονοκέφαλος για τον νέο φόρο ακινήτων παραμένει το αφορολόγητο όριο, με δεδομένες τις διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που θέλουν πάση θυσία να υπάρχει και την ΝΔ να μην «καίγεται», αλλά ούτε να το απορρίπτει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΔΗΜΑΡ επιθυμεί αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 50.000 ευρώ με δεδομένο ότι όπως λέει η «χασούρα» από τα έσοδα είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ που μπορεί να κλείσει από παρεμβάσεις στις κλίμακες και κυρίως στην φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Τα σενάρια που είχαν εκπονήσει για του χρόνου τους έδινε ένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2,2 δισ. ευρώ ότι έπρεπε να εισπράξουν από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και κατανέμονταν ως εξής: 1,1 δισ. ευρώ από τα ακίνητα των φυσικών προσώπων, 500 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των επιχειρήσεων και ακόμη 500-600 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια. Όμως με τις αλλαγές που έρχονται και την καταγραφή των αγροτεμαχίων αναμένεται να αλλάξουν οι κλίμακες. Με αυτή τη λογική επανεξετάζονται από χθες κιόλας κλιμάκια και συντελεστές για τα ακίνητα των φυσικών προσώπων, όπως επίσης η δυνατότητα ή η σκοπιμότητα πρόβλεψης αφορολογήτου.
«Κλειδί» σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζονται τα αγροτεμάχια, η πλήρης καταγραφή των οποίων στο τέλος του καλοκαιριού, θα δείξει εάν όντως το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εξασφαλίσει 500- 600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση τους. Η διορία για την καταγραφή όλης της ακίνητης περιουσίας στο έντυπο Ε9 της εφορίας είναι έως τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και μικρή παράταση έως τέλος Αυγούστου.