Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΠΟΜΙΔΑ: Να μειωθούν τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα και να αυξηθεί ο χρόνος αποπεράτωσης.



Τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού του "ενιαίου ειδικού προστίμου" των αυθαιρέτων και την αύξηση του χρόνου αποπεράτωσης έως την έναρξη ισχύους του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ - 4.7.2012), προτείνει η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), όσον αφορά το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Στο νέο σχέδιο "Προβλέπεται ορθή κατηγοριοποίηση των παραβάσεων, νομοθετική επίλυση της παράλογης ως τώρα απαγόρευσης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας στην εκτός σχεδίου δόμηση, διάφορες διευκολύνσεις για την καταβολή προστίμων κλπ. αλλά και πρόσθετη γραφειοκρατία, τοπογραφικά, βεβαιώσεις κλπ" αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτει όμως ότι δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις της για μείωση του ύψους των προστίμων, κάτι που όπως τονίζει, θεωρείται απόλυτα απαραίτητο στη σημερινή δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία.

"Εν όψει αυτού και γνωστής ούσας της αδυναμίας εξεύρεσης δημοσίων εγγράφων και αεροφωτογραφιών για αυθαίρετες κατασκευές σε υπόγεια, ορόφους κλπ. των νόμιμων οικοδομών που ήταν υπό κατασκευή τον Ιούλιο του 2011" η Ομοσπονδία, προτείνει:

"1. Μείωση του συντελεστή υπολογισμού του "ενιαίου ειδικού προστίμου" από 0,15 σε 0,10, και

2. Για κτίρια με οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί με τον παλαιό ΓΟΚ, και ήταν υπό κατασκευή στις 28.7.2011, το νέο σχέδιο να καλύψει χρονικά και κάθε μεταβολή που ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά τουλάχιστον μέχρι την 4.7.2012, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) ώστε να μην παγιδευτούν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι που ήδη έκτιζαν με νόμιμες άδειες, σε πλήρη αδυναμία νομιμοποίησης ακόμη και μικροπαραβάσεων, πρακτικά αναπόφευκτων σε κάθε οικοδομή, δημιουργώντας έτσι με το νόμο αυτό μια νέα γενιά "αλύτρωτων" αυθαιρέτων!"