Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ημιυπαίθριοι και αυθαίρετα, θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία.



Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για το χαράτσι στα ακίνητα, φαίνεται να βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο που συναντάται και πάλι σήμερα στις 4 το απόγευμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα αποδέχεται οριζόντιο «κούρεμα» 15% στους συντελεστές με τους οποίους υπολογίζεται ο φόρος στα ακίνητα που θα ονομαστεί Ενιαίος, αλλά μόνο ενιαίος δε θα είναι διότι θα ισχύσει και το 2013 ο ΦΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρυφό χαρτί της κυβέρνηση προκειμένου να εισπράξει περισσότερα χρήματα από τα ακίνητα, παρά τις εκπτώσεις, ακούει στο όνομα... τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι και αυθαίρετα. Το υπουργείο λέει ότι θα εισπράξει περί τα 60 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα εξαιτίας της καλύτερης απόδοσης που θα έχει το ΕΕΤΗΔΕ και πλέον ο Ενιαίος Φόρος απ' ότι έχει υπολογίσει η τρόικα.

Ουσιαστικά, όμως, τα έσοδα μπορεί να είναι πολλαπλάσια καθώς φέτος θα ενταχθούν στο σύστημα εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα που «τακτοποιήθηκαν» την προηγούμενη διετία και πρέπει φέτος να δηλωθούν στο Ε9. Ημιυπαίθριοι, αποθήκες, υπόγεια και πάρκινγκ που έχουν νομιμοποιηθεί καθώς και χιλιάδες μικρές αυθαιρεσίες ή ολόκληρα αυθαίρετα που δηλώθηκαν, θα πληρώσουν φέτος το φόρο. Ετσι, ακόμη κι ένας ιδιοκτήτης σπιτιού που θα δει ελάφρυνση του φόρου λόγω μείωσης των συντελεστών, αν έχει κάνει τακτοποίηση θα πληρώσει ίσως πολλά περισσότερα.

Επίσης, έσοδα θα προκύψουν κι επειδή θα ενταχθούν στο σύστημα και ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Στα ακίνητα αυτά το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται με τον χαμηλότερο συντελεστή που είναι 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τα ηλεκτροδοτούμενα αυτά ακίνητα που είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού θα πάνε στο μέσο όρο των δήμων που ανήκουν ή σε όμορους δήμους, κάτι που σημαίνει περισσότερους φόρους για τους ιδιοκτήτες.

Επίσης, μεγαλύτερη επιβάρυνση προκύπτει από τη διόρθωση συντελεστών που εφαρμόζουν κάποιοι δήμοι και με βάση τους οποίους υπολογίζεται το ΕΕΤΗΔΕ. Οι έλεγχοι έδειξαν ότι ορισμένοι δήμοι δεν επέβαλαν καθόλου το φόρο σε ορισμένα ακίνητα.

Αγνωστο είναι τι θα γίνει με τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τα οποία απαλλάσσονταν από το ΕΕΤΗΔΕ. Αν επιβληθεί και σ' αυτά φέτος ο Ενιαίος Φόρος θα γίνει με διαφορετικό τρόπο και θα εισπραχθεί μέσω των εφοριών με «ραβασάκι» που θα αποσταλεί.

Δε φαίνεται, πάντως, να προλαβαίνουν να εντάξουν στο φόρο και τα αγροτεμάχια.