Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Εκρηξη στο φαινόμενο του... ρεφενέ ενοικίου.



Εντυπωσιακές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το φαινόμενο του... ρεφενέ ενοικίου με πολλούς Ελληνες, ακόμη και αγνώστους μεταξύ τους, να επιλέγουν τη συγκατοίκηση για να γλιτώσουν έξοδα.

Δεν είναι μόνο όσοι διαμένουν μαζί σε κάποιο διαμέρισμα, αλλά εσχάτως έχει εμφανιστεί και το μοντέλο του μοιράσματος και της επαγγελματικής στέγης. Οδοντίατροι «συμμαχούν» και ανοίγουν ένα ιατρείο, άλλοι γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων ή δικηγόροι μαζεύονται σε έναν χώρο, μικρές επιχειρήσεις ενοικιάζουν από κοινού κάποιο κτίριο.

Στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί και εταιρείες που διαθέτουν δικό τους κτίριο ή το έχουν μισθώσει και στη συνέχεια το παραχωρούν σε πολλές μικρές εταιρείες, μονοπρόσωπες ή ολιγομελείς που συστεγάζονται με άλλους άγνωστους. Τους δίνεται έτσι η δυνατότητα με ένα μικρό ενοίκιο και κάποιες πληρωμές παροχών, να διαθέτουν μια μόνιμη διεύθυνση, γραφείο για να κάνουν τα ραντεβού τους, γραμματειακή υποστήριξη, κι όλα αυτά να τα μοιράζονται με άλλους και να γλιτώνουν πολλά έξοδα.

Σε ότι αφορά τη συγκατοίκηση σε διαμερίσματα, πληθαίνουν οι αγγελίες ανθρώπων που ζητούν να μοιραστούν τα έξοδα. Και δεν είναι πλέον μόνο φοιτητές αλλά και άλλοι που δεν τα βγάζουν πέρα με τους μηνιαίους λογαριασμούς και ζητούν συγκατοίκους.

Τέλος, η κρίση ενισχύει και την τάση επιστροφής στο πατρικό για χιλιάδες νέους που τα προηγούμενα χρόνια είχαν ανεξαρτητοποιηθεί.

Η... συγκέντρωση δυνάμεων μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες για την τσέπη χιλιάδων πολιτών, προκαλεί όμως και σοκ στην κτηματαγορά καθώς μένουν ξενοίκιαστα χιλιάδες σπίτια και επαγγελματικοί χώροι.