Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ποιοι απαλλάσσονται από το χαράτσι στα ακίνητα για το 2013.



Απαλλαγή από το χαράτσι στα ακίνητα για το 2013 μπορεί να πετύχουν οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο ενώ άλλοι θα έχουν την ευκαιρία να πληρώσουν σε μικρότερες δόσεις. Σύμφωνα με τροπολογία που έφερε χθες στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας δίδεται η δυνατότητα σε πολίτες που διαβιούν σε καθεστώς «φτώχειας», (υφιστάμενης ή επικείμενης) είτε τής απαλλαγής από τον ειδικό φόρο ακινήτου, είτε περισσότερων δόσεων για την αποπληρωμή του, είτε μείωσης του ύψους της οφειλής, «ώστε τα υπόχρεα πρόσωπα να μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή του, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η διαβίωση των ιδίων, ή των προσώπων που συνοικούν με αυτούς και τους βαρύνουν φορολογικά».

Η τροπολογία αφορά ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία. Αυτό σημαίνει ότι οι χιλιάδες οικογένειες θα ενταχθούν σε τρεις κατηγορίες. Αλλοι θα πληρώσουν σε περισσότερες δόσεις όλο το χαράτσι, άλλοι θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση ενώ άλλοι θα απαλλαγούν πλήρως.

Με άλλη τροπολογία για τον φόρο στα ακίνητα προβλέπεται ότι όσοι κάνουν σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος από 1ης Μαίου μέχρι το τέλος του έτους είναι υπόχρεοι πληρωμής του φόρου. Η τροπολογία κατατέθηκε ώστε να κλείσει το δρόμο σε όσους θα έκαναν διακοπή ρεύματος πριν την 1η Μαίου και λίγες ημέρες μετά πήγαιναν ξανά κι έκαναν επανασύνδεση.