Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ «ΣΤΟΧΑΣΙΣ» - «Ορφανές» από αγοραστή 50.000 εξοχικές κατοικίες.




Η κρίση έπληξε την αγορά εξοχικών / παραθεριστικών κατοικιών που διατίθενται προς πώληση κυρίως από επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ (www.stochasis.com), στο πλαίσιο της σειράς μελετών Κλαδικές Στοχεύσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΤΟΧΑΣΙΣ, κ. Βασίλη Ρεγκούζα, το μέγεθος της αγοράς εξοχικής κατοικίας, σε αξία, εκτιμάται σε €2,5 δισ. περίπου, το 2012. Σημειώνεται ότι, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής (ΜΕΡΜ) των αγοραπωλησιών διαμορφώθηκε αρνητικός (-28,2%) την περίοδο 2007-2012.

Εκτιμάται δε, ότι το πλήθος αδιάθετων εξοχικών κατοικιών ανέρχεται σε 50.000 περίπου, με ορισμένες εξ αυτών να είναι πλέον διαθέσιμες προς μίσθωση, με στόχο κυρίως ξένους πελάτες (τουρίστες), αλλά και Έλληνες του εξωτερικού, χρησιμοποιώντας ως μέσο προβολής τις διεθνείς ιστοσελίδες.

Οι αποκτηθείσες εξοχικές κατοικίες από ξένους αγοραστές δεν ξεπερνούσαν το 10% του συνόλου των αγοραπωλησιών διαχρονικά, ενώ την τετραετία 2008-2011, το ποσοστό διείσδυσης των ξένων αγοραστών έχει αυξηθεί σε 15%, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης της εγχώριας ζήτησης.

Όσον αφορά στη διάρθρωση των εξοχικών κατοικιών προς πώληση ανά περιοχή, παρατηρείται ότι, η διάθεσή τους σε Κρήτη, νησιά Αιγαίου και Δωδεκάνησα είναι αντίστοιχη με αυτή στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η υπεύθυνη του τμήματος Κλαδικών Στοχεύσεων κυρία Χριστίνα Γκιόκα, οι τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 20% - 30% την περίοδο 2008-2011, ενώ σε περιοχές όπως η Κρήτη, όπου έχει κατασκευαστεί μεγάλος αριθμός εξοχικών κατοικιών, η πτώση των τιμών είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση της εξεταζόμενης αγοράς είναι οι οικονομικές συνθήκες, η πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το νομικό πλαίσιο (φορολογία, διαδικασίες απόκτησης εξοχικής κατοικίας), οι τουριστικές αφίξεις (υποψήφιοι αγοραστές), οι υποδομές, οι κλιματολογικές συνθήκες, η πολιτιστική κληρονομιά.

Η επιλογή του τόπου και του τρόπου κατασκευής εξοχικών κατοικιών εξαρτάται κυρίως από τις παρακάτω παραμέτρους:
Υποδομές - Παροχές σε κοντινή απόσταση (πχ. μαρίνες, γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα)
Προσβασιμότητα (πχ. ηπειρωτική - νησιωτική χώρα, σύνδεση με αεροδρόμιο, λιμάνι)
Εντός ή εκτός οικισμού
Εποχή (πχ. θερινός - χειμερινός προορισμός)
Αρχιτεκτονική (μοντέρνα - παραδοσιακή κατασκευή)
Ποιότητα κατασκευής

Σημειώνεται ότι, στην Ελλάδα, ο Ν. 4002/2011 για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα (ΣΤΚ) προωθεί τις κατοικίες υψηλής ποιότητας εντός ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, στο πλαίσιο χάραξης εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη τουριστικής κατοικίας.

Όσον αφορά στην αγορά εξοχικής κατοικίας στη Ν. Ευρώπη, σημειώνεται ότι αναπτύχθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,9%, ο οποίος αντιστοιχεί σε 240.000 νέες εξοχικές κατοικίες κατ' έτος περίπου. Η Ισπανία επέδειξε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (σχεδόν επτά ποσοστιαίες μονάδες) την περίοδο 2001-2011.