Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Σχέδιο για νομιμοποίηση εκατομμυρίων αυθαιρέτων.



Την οριστική νομιμοποίηση εκατομμυρίων αυθαιρέτων, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Με τις νέες ρυθμίσεις, νομιμοποιούνται όλες οι πολεοδομικές παραβάσεις που βρίσκονται εντός του νόμιμου περιγράμματος κτιρίων με νόμιμη οικοδομική άδεια. Νομιμοποιούνται ακόμη όλες οι υπερβάσεις του νόμιμου όγκου έως ένα ποσοστό που θα τεθεί και το οποίο αναμένεται ότι θα είναι 40%, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για όλα τα αυθαίρετα που χτίστηκαν πριν το 1975, ανεξαρτήτως αν διαθέτουν ή όχι οικοδομική άδεια.

Αναμένεται το κατώτερο κόστος για τη νομιμοποίηση να είναι τα 500 ευρώ, ενώ η αποπληρωμή θα μπορεί να γίνεται σε 48 - 60 δόσεις.

Οι διαδικασίες νομιμοποίησης θα συνδυαστούν με την θεσμοθέτηση της «ηλεκτρονικής ταυτότητας» που θα πρέπει να αποκτήσουν όλα τα κτίρια της χώρας μέσα σε 10 χρόνια και το κόστος της οποίας θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.

Με το δέλεαρ της νομιμοποίησης και της οριστικής απαλλαγής από την απειλή κατεδάφισης, αλλά και με το «μαστίγιο» της «ηλεκτρονικής ταυτότητας», στη κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να μπουν στη διαδικασία πληρωμής των προστίμων καθώς έως σήμερα φαίνεται ότι δεν προσελκύονται από τη διαδικασία της τακτοποίησης για 40 χρόνια.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων.

Στην πρώτη κατηγορία αναμένεται να ενταχθούν οι αυθαιρεσίες από τις οποίες δεν προκύπτει νέος δομημένος χώρος σε κτίρια με οικοδομική άδεια. Πρόκειται για τις λεγόμενες «μικροπαραβάσεις» όπως πέργκολες, δώματα, μπάρμπεκιου, αλλαγές στις θέσεις των δωματίων, αλλαγές στα μπαλκόνια κ.λπ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα αυθαίρετα πριν από το 1975. Σε όλους αυτούς αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα νομιμιμοποίησης με τη πληρωμή εφάπαξ παραβόλου 500 ευρώ.

Στη δεύτερη κατηγορία αναμένεται να ενταχθούν οι αυθαιρεσίες σε κτίρια εντός και εκτός σχεδίου με οικοδομική άδεια όπου οι υπερβάσεις βρίσκονται εντός του νόμιμου περιγράμματος του κτιρίου ή που εμφανίζουν υπέρβαση έως ένα ποσοστό που αναμένεται να φτάνει το 40%. Και για αυτούς προβλέπεται νομιμοποίηση με την πληρωμή προστίμου.

Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται τα αυθαίρετα κτίρια χωρίς καμία οικοδομική άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις στη δόμηση. Δεν προβλέπεται για αυτούς διαδικασία νομιμοποίησης, παρά μόνο τακτοποίησης για διάρκεια 30 - 40 ετών και δικαίωμα μεταβίβασης και άλλων δικαιοπραξιών με την με την καταβολή του 30% του συνολικού προστίμου.

Δεν προβλέπεται καμία διαδικασία για αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλούς και αρχαιολογικούς χώρους. Εκτός νομιμοποίησης μένουν και όσα αυθαίρετα ανεγέρθηκαν μετά την 28η Ιουλίου του 2011.

Ηλεκτρονική ταυτότητα.
Την υποχρεωτική ψηφιακή καταγραφή όλων των στοιχείων και αλλαγών των κτιρίων με κόστος που θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες, καθιερώνει το Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να συνοδεύει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Με βάση αυτό το αρχείο θα γίνεται αυτόματα εντοπισμός αυθαιρεσιών και πολεοδομικών υπερβάσεων. Παράλληλα, δημιουργείται μια νέα βάση δεδομένων για την άσκηση φορολογίας επί των ακινήτων.

Τι θα νομιμοποιηθεί.
Ολες οι υπερβάσεις εντός του νόμιμου όγκου του κτιρίου σε ποσοστό έως 40%.
Τα αυθαίρετα που κτίστηκαν προς του 1975 ακόμη κι αν δεν έχουν άδεια.
Σε τρεις κατηγορίες θα ενταχθούν όλα τα αυθαίρετα.
Το κατώτερο κόστος νομιμοποίησης θα είναι 500 ευρώ, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής σε 48 - 60 δόσεις.
Υποχρεωτική γίνεται η «ηλεκτρονική ταυτότητα» όλων των κτιρίων.