Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΥΠΟΙΚ:αναδρομικό ΕΤΑΚ για όσους κάνουν πώληση πάνω από την αντικειμενική.



Όσοι προβούν στην πώληση ενός ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την αντικειμενική του αξία θα έχουν την υποχρέωση να πληρώνουν και αναδρομικά αυξημένο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μέσω της εγκυκλίου του ΥΠΟΙΚ που ήδη έχει σταλεί σε όλες τις εφορίες και την είχαμε θίξει σε παλαιότερη σχετική μας είδηση. Μέσω της εγκυκλίου ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι που υποβάλουν οποιαδήποτε δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΟΥ μαζί με το συμβόλαιο και το εκκαθαριστικό πληρωμής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτου για το οικονομικό έτος 2009 προκειμένου να γίνει σύγκριση μεταξύ των στοιχείων που δηλώνονται για την αξία του ακινήτου στο Ε.Τ.Α.Κ. και των στοιχείων (επιφάνεια και αξία) που δηλώνεται στη δήλωση φόρου μεταβίβασης. Εάν προκύπτει διαφορά τότε ο φορολογούμενος οφείλει συμπληρωματικό ΕΤΑΚ για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

Αν τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα είναι αυθαίρετα που «τακτοποιήθηκαν» με τις ρυθμίσεις των ετών 2010 και 2011, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις συνοδευόμενες από δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι οι αποκλίσεις στα τετραγωνικά μέτρα και στην αξία οφείλονται στην εκ των υστέρων νομιμοποίηση των κτισμάτων αυτών. Στην περίπτωση αυτή δεν θα επιβαρύνονται με ΕΤΑΚ αναδρομικά για το έτος 2009.

Τα ανωτέρω ισχύουν για μεταβιβάσεις που πραγματοποιούνται από 05.04.2013 και μετέπειτα.