Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Η πτώση τιμών φέρνει ευκαιρίες στα ακίνητα.



Μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες δημιουργεί η συνεχόμενη πτώση της ζήτησης και των τιμών σε όλους τους κλάδους της κτηματαγοράς. Μπορεί οι τιμές των κατοικιών κατά κύριο λόγο να πέφτουν, αλλά να μην κατρακυλούν, ωστόσο, υπάρχουν πολλά περιθώρια για καλές αγορές από όσους μπορούν να διαθέσουν μετρητά ή να πάρουν δάνειο. Αλλά και στην επαγγελματική στέγη οι «τολμηροί» κι εκείνοι που φοβούνται ότι μια πιθανή χρεοκοπία της χώρας θα τους κάνει να χάσουν τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει, μπορούν να αγοράσουν σε εξαιρετικά καλές τιμές.
«Να αγοράσω σπίτι τώρα ή να περιμένω να πέσουν οι τιμές; Συμφέρει να αποκτήσω κάποιο γραφείο ή κατάστημα και να το ενοικιάσω; Ή, μήπως, η καλύτερη επιλογή είναι η αγορά οικοπέδου από το οποίο ποτέ κανείς δεν έχασε;». Αυτές είναι κατά κύριο λόγο οι ερωτήσεις που κάνουν πολλοί υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων σε κτηματομεσίτες και συμβούλους ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι η απροθυμία για να κλειστούν συμφωνίες είναι ολοφάνερη, υπάρχουν πολίτες που σκέφτονται πώς να διασφαλίσουν τα χρήματά τους, φοβούμενοι μια μεγαλύτερη περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας. Κι όσο τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν βελτιώνονται τόσο μεγαλώνει η αγωνία για την περιουσία των Ελλήνων, κυρίως το ρευστό που έχουν στις τράπεζες ή στα? σεντούκια.
Ετσι, ήδη παρατηρείται μια στροφή του ενδιαφέροντος στο ασφαλές καταφύγιο της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, περισσότερες από τις μισές αγοραπωλησίες που γίνονται τους τελευταίους μήνες, αφορούν σε αγορές με το βλέμμα στο μέλλον, όχι για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών. Μεταχειρισμένα σπίτια 10ετίας, οικόπεδα σε όλη την Αττική και σε παραθαλάσσιες περιοχές, μικρά καταστήματα και γραφεία σε δυναμικές γειτονιές και νεόδμητα διαμερίσματα αξίας όχι πάνω από 200.000 ευρώ είναι τα πλέον ελκυστικά ακίνητα της εποχής.
Η πτώση των τιμών κατά 10%-20% σε ένα χρόνο κι ανάλογα με την περιοχή, δημιουργεί ευνοϊκό «πάτημα» για να γίνουν αγοραπωλησίες. «Διαμάντια» στην αγορά υπάρχουν πολλά σήμερα και σε όλες τις περιοχές. Απλά χρειάζεται καλό ψάξιμο και δυνατότητα για σκληρά παζάρια με ιδιοκτήτες και κατασκευαστές. Οι ευκαιρίες που έχουν διαμορφωθεί είναι κατά κύριο λόγο:
Διαμερίσματα όχι μεγαλύτερα των 15 ετών: Υπάρχουν πολλά, λένε οι μεσίτες, που πωλούνται από ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα. Κυρίως σπίτια πάνω από 120-130 τ.μ. τα οποία αγοράστηκαν σε υψηλές τιμές και τώρα δίνονται έως και 50% φθηνότερα απ’ ότι αντίστοιχα νεόδμητα. Για παράδειγμα, νεόδμητο διαμέρισμα 120 τ.μ. στο Παγκράτι πωλείται 280.000 ευρώ, ενώ σπίτι 8ετίας στην ίδια περιοχή και τα ίδια τετραγωνικά δίνεται 210.000 ευρώ. Ομως, και τα πολύ παλαιά σπίτια αλλά σε καλή κατάσταση έχουν μπει στο στόχαστρο (9 στους 10 αγόρασαν μεταχειρισμένα σύμφωνα με τη RE/MAX).
Οικόπεδα: Ισως τα μόνα ακίνητα που δεν πέφτουν οι τιμές, εκτός από μεμονωμένες περιοχές. Ευκαιρίες σε περιοχές υπό ένταξη αλλά και εκτός σχεδίου στα Μεσόγεια. Μεγάλες εκπτώσεις γίνονται τελευταία σε τουριστικές περιοχές και νησιά που βιώνουν μεγαλύτερη κρίση. Ετσι, με 150-200 χιλ. ευρώ μπορεί να γίνει κανείς ιδιοκτήτης οικοπέδου σε προνομιούχα περιοχή.
Εξοχικά: Η φετινή καταστροφική σεζόν για τα παραθεριστικά ακίνητα, δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες. Κρήτη, Ρόδος, Κυκλάδες, Ιόνια, παραθαλάσσιες περιοχές, κυρίως της Αττικής αλλά και στον Κορινθιακό κόλπο ενδείκνυνται για αγορές. Για παράδειγμα, στην Πάρο, σπίτια 50-60 τ.μ. με μπαλκόνι στη θάλασσα πωλούνται 70-90 χιλιάδες ευρώ. Πάνω από 40.000 εξοχικά, εκτός Αττικής, πωλούνται αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές.
Μεγάλες κατοικίες: Σπίτια νεόδμητα (που κτίστηκαν την τελευταία 5ετία) πάνω από 150 τ.μ. και κυρίως μεταξύ 200-300 τ.μ. έχουν βγει στο σφυρί. Ειδικά οι νεόδμητες μεζονέτες και μονοκατοικίες πάνω από 200 τ.μ. μένουν κυριολεκτικά στα αζήτητα.
Ακριβά ακίνητα: Ακίνητα που κοστίζουν πάνω από 600.000 ευρώ δεν βρίσκουν εύκολα αγοραστή ενώ για τους έχοντες, πωλούνται κατοικίες αξίας από 1,5 εκατ. και πάνω με έκπτωση έως 30%. Γενικά, οι μεσίτες τονίζουν ότι είναι «πεθαμένη» η αγορά για σπίτια αξίας από 600 χιλιάδες έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ βγαίνουν και πολλά προς πώληση από ιδιοκτήτες που έχουν οικονομικό πρόβλημα και αναζητούν φθηνότερες λύσεις.
Πλειστηριασμοί: Ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους, πουλάνε σε καλές τιμές ακίνητα προτού τα πάρει η τράπεζα και τα δώσει έναντι πινακίου φακής. Αλλά και στους πλειστηριασμούς των τραπεζών δεν λείπουν οι μεγάλες ευκαιρίες, αρκεί να μπορεί κανείς να ξεπεράσει το κύκλωμα που λυμαίνεται το χώρο.
Επαγγελματική στέγη: Για τους «τολμηρούς» υπάρχουν τα καταστήματα και γραφεία, ακόμη και σε προβεβλημένους δρόμους. Αφορά κυρίως επιχειρηματίες που ζητούν επαγγελματική στέγη και μπορούν να πετύχουν έκπτωση 10% - 30%. Αλλά και όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν και να εξασφαλίσουν σταθερό εισόδη
Οσοι έχουν μετρητά ή μπορούν να πετύχουν χρηματοδότηση -κατά προτίμηση μικρή- από τις τράπεζες έχουν αρχίσει να ρίχνουν «κλεφτές» ματιές στις αγγελίες και στα πωλητήρια που υπάρχουν κατά χιλιάδες. Πολλοί αγοράζουν εδώ και τώρα, άλλοι, πάντως, πιστεύουν ότι η κτηματαγορά, σε επίπεδο τιμών τουλάχιστον, δεν έπιασε πάτο, οπότε θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες.
Οι περισσότεροι αγοραστές ακινήτων είναι όσοι πήραν ή ετοιμάζονται να πάρουν σύνταξη και περιμένουν το εφάπαξ.
Υπάρχουν και αρκετοί, 35-45 ετών που έχουν κερδίσει χρήματα και βλέπουν ότι οι τράπεζες δεν τους παρέχουν υψηλή απόδοση. Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, «έρχονται αρκετοί πελάτες, κυρίως ηλικιωμένοι και μας ρωτούν πού να επενδύσουν ποσά από 100 έως 200 χιλιάδες ευρώ. Θέλουν να αγοράσουν με μετρητά οικόπεδα ή σπίτια αλλά σε τιμή ευκαιρίας».
Πηγή www.imerisia.gr