Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ανευ...όρων η εκτός σχεδίου δόμηση.



Για μια ακόμα φορά αντιμετωπίζεται η εκτός σχεδίου δόμηση με ποσοτικά και όχι ποιοτικά κριτήρια καθώς και στο νέο σχέδιο νόμου για το πράσινο ταμείο και τους δασικούς χάρτες που κατατέθηκε χθες στη Βουλή το ζήτημα περιορίζεται στην αρτιότητα των οικοπέδων και την επιτρεπόμενη δόμηση.
Δεν κρίνεται απαραίτητο να έχουν ορισθεί χρήσεις γης και δεν λαμβάνεται επιπλέον μέριμνα για την ασφάλεια των κτισμάτων (γεολογικές μελέτες) για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (περιβαλλοντικές μελέτες) καθώς και για τις απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται για την οικοδόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές. Έτσι προβλέπεται περαιτέρω διαιώνιση του προβλήματος της άναρχης δόμησης -χωρίς μελέτες και χωρίς σχέδιο- στις περιοχές εκτός του αστικού ιστού.
Εξάλλου, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανοίγει τον δρόμο για αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση με τροπολογία που συμπεριελήφθη στο σχέδιο νόμου.
Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 30 του σχεδίου νόμου: «Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται κατά τροποποίηση κειμένων διατάξεων τυπικού νόμου και κανονιστικών διατάξεων μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των κατά περίπτωση συναρμοδίων Υπουργών, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τους όρους και τους περιορισμούς της δόμησης γηπέδων τα οποία βρίσκονται είτε εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων, κωμών, οικισμών είτε εκτός των ορίων νομίμως υφισταμένων προ του 1923 οικισμών που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς επίσης και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα».
Εκτιμάται ότι με την τροπολογία αυτή, το υπουργείο προετοιμάζει το έδαφος για γενικευμένες αλλαγές, καθώς η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη είχε στο παρελθόν εκφραστεί υπέρ του περιορισμού της δόμησης εκτός σχεδίου.
Πηγή www.ered.gr