Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Οι τιμές κατοικιών υποχωρούν και οι πωλήσεις μειώνονται.



Μπορεί οι τιμές πώλησης των κατοικιών να ακολουθούν ως επί το πλείστον πτωτική πορεία, ωστόσο αυτή ούτε ομοιόμορφη είναι ούτε αρκετή για να αναζωπυρώσει τη ζήτηση για απόκτηση κατοικίας, η οποία παραμένει υποτονική. Το αποτέλεσμα είναι να περιορίζονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων και να μην προβλέπεται κάποιας μορφής ανάκαμψη, τουλάχιστον για φέτος, ενώ και για το 2011 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάλογη πορεία με το τρέχον έτος. Σύμφωνα με έκθεση οι τιμές των κατοικιών που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου σημείωσαν υποχώρηση που άγγιξε ακόμα και το 15% σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ωστόσο, επισημαίνει ταυτόχρονα ότι στην παρούσα φάση ο ακριβής υπολογισμός των μειώσεων των τιμών είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς υπάρχει μεγάλη απόκλιση από περιοχή σε περιοχή, ακόμα κι από γειτονιά σε γειτονιά, καθώς η διαμόρφωση των τιμών εξαρτάται πλέον και από τη διαπραγμάτευση που γίνεται μεταξύ πωλητή και αγοραστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν, δεν υπήρχε σχεδόν κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης της τιμής, τουλάχιστον όταν πωλητές ήταν επαγγελματίες κατασκευαστές.
Πλέον βέβαια, οι εποχές έχουν παρέλθει, ίσως και ανεπιστρεπτί.Oι αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται πλέον μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες οι πωλητές μείωσαν τις ζητούμενες τιμές σε ρεαλιστικά επίπεδα, προχωρώντας σε λογικούς συμβιβασμούς. Καθώς λοιπόν αυτό δεν συμβαίνει και τόσο συχνά σε νεόδμητες κατοικίες, που κατά κύριο λόγο πωλούνται από κατασκευαστές, οι πωλήσεις τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέλαβαν μόλις το 10% του συνόλου των πωλήσεων, αν και στην περιοχή της Αττικής, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 16%. Οι πωλήσεις ακινήτων υποχώρησαν κατά 11,6%, έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου, εξέλιξη που κατά την έκθεση «απεικονίζει μία μάλλον ήπια προσαρμογή στη ζήτηση ακινήτων». Αλλωστε, ανάλογη κάμψη διαπιστώνουν και άλλοι φορείς της αγοράς, αν και ο ρυθμός της πτώσης μάλλον θα αυξηθεί όσο πλησιάζουμε προς τα τέλη του έτους, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, κατά το οποίο, βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, οι αγοραπωλησίες κατρακύλησαν, έναντι των προηγούμενων μηνών.
Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο φθηνό είναι ένα ακίνητο, τόσο ευκολότερα θα διατεθεί στην αγορά, ανάλογα βέβαια και με το τι προσφέρει και το σημείο όπου αυτό βρίσκεται. Οπως επισημαίνουν μεσίτες, οι κατοικίες που πωλούνται σε τιμές κάτω των 200.000 ευρώ, είναι οι πλέον περιζήτητες αυτήν την περίοδο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία καθώς στο σύνολο της χώρας, σχεδόν 9 στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο ήταν μεταχειρισμένα, ενώ στην Αττική η σχέση μεταχειρισμένα προς νεόδμητα ήταν περίπου 8 προς 1. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο σύνολο της χώρας, το 43% των κατοικιών που πωλήθηκαν ήταν άνω των 30 ετών, ενώ το 64% ξεπέρασε τα 20 έτη. Πρόκειται για μια σαφή μετατόπιση του αγοραστικού κοινού προς προσιτά ακίνητα, όπως είναι τα μεταχειρισμένα. Αιτία της στροφής του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα εν λόγω ακίνητα δεν είναι μόνο η κρίση, αλλά και η αδυναμία χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Οι τελευταίες έχουν πάψει εδώ και αρκετούς μήνες να δανειοδοτούν το σύνολο της αξίας τού προς αγοράν ακινήτου, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Ετσι, ακόμα κι αν ο ενδιαφερόμενος αγοραστής λάβει την πολυπόθητη έγκριση για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου, θα πρέπει να έχει και κάποια μετρητά στην άκρη για να συμπληρώσει το ποσό. Εναλλακτικά, θα πρέπει να στραφεί σε κάποιο καταναλωτικό δάνειο με σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο έναντι του στεγαστικού και βέβαια με μοιρασμένες πιθανότητες έγκρισης. Θεωρείται ότι η αγορά ακινήτων δεν μπορεί να ανακάμψει, εν μέρει και λόγω του «παγώματος» των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες. «Οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια είχαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, καθώς σε πολύ λίγες περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές διαθέτουν σε μετρητά το σύνολο του κεφαλαίου που απαιτείται για να αγοράσουν ένα διαμέρισμα, μία μεζονέτα, ένα οικόπεδο ή επαγγελματική στέγη. Το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των στεγαστικών δανείων δυσκολεύει τη βελτίωση της εικόνας της κτηματαγοράς.
Πηγή www.kathimerini.gr