Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Στεγαστικά στα αζήτητα.



Στα... αζήτητα παραμένουν τα στεγαστικά δάνεια, παρότι τα επιτόκια τους ξεκινούν από το 3%, και ενώ στην αγορά υπάρχει μεγάλο στοκ από απούλητα διαμερίσματα, οι τιμές των οποίων έχουν υποχωρήσει κατά 10%.
Σήμερα ελάχιστοι είναι οι «τολμηροί» που αξιοποιούν τη διπλή ευκαιρία -χαμηλό επιτόκιο και σχετικά φτηνότερα ακίνητα- και προχωρούν στη λήψη στεγαστικού.
Η κάμψη στη ζήτηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη και αποτυπώνεται εναργώς από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία δείχνουν κατακόρυφη πτώση στις εκταμιεύσεις, με το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να διαμορφώνεται πλέον στο 1%, ενώ οι τράπεζες "κόβουν" το 70% των αιτημάτων, καθώς οι δανειολήπτες δεν πληρούν τα νέα αυστηρότερα κριτήρια. Ετσι στο σύνολο του 2010 εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν 20.000 νέα στεγαστικά, συνολικού ύψους 2 - 2,5 δισ. ευρώ. Το μέγεθος της πτώσης φαίνεται σε σύγκριση με τις εκταμιεύσεις προ κρίσης που ήταν περί το 1δισ. ευρώ νέα στεγαστικά το μήνα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει σταθερό επιτόκιο 3% για 3 χρόνια, η Εθνική Τράπεζα 3,6% σταθερό για 1 χρόνο και 4,9% σταθερό για τα επόμενα 3 ή 5 χρόνια, η Τράπεζα Κύπρου 3,95% σταθερό για 3 χρόνια.
Η Εμπορική Τράπεζα προσφέρει επιτόκιο 4,75% σταθερό για 5 χρόνια. Στο 3,75% το σταθερό επιτόκιο για 2 ή 3 χρόνια στην Marfin και στο 4,4% για την Τράπεζα Πειραιώς. Η Alpha Bank προσφέρει 4,7% για 3 χρόνια και η Eurobank 4,5% για 1 χρόνο.
Στο 5% το σταθερό επιτόκιο της Millennium Bank και στο 5,25% το σταθερό τριετίας στη Geniki Bank. Στο 6,4% το επιτόκιο στέγης στην Αγροτική Τράπεζα.
Τα κυμαινόμενα επιτόκια τώρα, καθορίζονται βάση του euribor τριμήνου (στο 0,879%) + περιθώριο που ξεκινά από τις 2 μονάδες και φτάνει ακόμα και τις 3,5 μονάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις το κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώνεται στο επίπεδο του 3,5%.
Το περιθώριο έχει να κάνει με το ύψος της χρηματοδότησης και την ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη στην αγορά του ακινήτου. Διότι σήμερα οι τράπεζες χρηματοδοτούν maximum το 70% με 75% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ενώ προ κρίσης χρηματοδοτούσαν το 100% της εμπορικής αξίας και ακόμα παραπάνω.
Πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι εκείνος που θα αγοράσει ένα σπίτι αξίας 200.000 ευρώ θα πρέπει να έχει τις 60.000 ευρώ.
Πηγή www.capital.gr