Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

To «φρένο» στην οικοδομή, βουλιάζει την οικονομία.



To καμπανάκι κινδύνου που έχουν κρούσει εδώ και μήνες οι παράγοντες της αγοράς για την κτηματαγορά, δεν ακούγεται με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη ύφεση της οικονομίας.
Η ανάλυση των στοιχεία της Στατιστικής για την ανάπτυξη της οικονομίας που έχει κατρακυλήσει στο 3,7% το β' τρίμηνο και θα φτάσει το 4% στο τέλος του έτους, δείχνει την πραγματική αιτία των προβλημάτων.
Ο κατασκευαστικός κλάδος και η κατοικία ευθύνονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό για τη βαθιά ύφεση της οικονομίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδύσεις στις κατοικίες μειώθηκαν κατά 19,3% και οι επενδύσεις στις λοιπές κατασκευές κατά 27%, κι όλα αυτά μέσα σε ένα τρίμηνο.
Με τα μεγάλα έργα το πρόβλημα που υπάρχει είναι σαφέστατα η έλλειψη χρημάτων, τόσο του Δημοσίου όσο και των κατασκευαστικών εταιρειών που δεν μπορούν να βρουν αρωγούς ούτε τις τράπεζες.
Με την αγορά κατοικίας το πρόβλημα είναι πολύπλοκο. Το τεράστιο απόθεμα απούλητων σπιτιών που ξεπερνούν τις 150.000, η έλλειψη αγοραστών και η απροθυμία των κατασκευαστών να προχωρήσουν σε νέες οικοδομές αν δεν πουλήσουν πρώτα, έχει φέρει τη... στάση εργασιών.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΜΚΟΕ), Δ. Καψιμάλης, επισημαίνει οτι «οι εργολάβοι έδειξαν αντοχές διότι μόλις εμφανίστηκε η κρίση είχαμε απευθύνει σύσταση στα μέλη μας να μην προχωρούν σε νέες οικοδομές προτού πουλήσουν το 70% των ακινήτων που διαθέτουν. Γι' αυτό υπάρχει η μεγάλη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων στην κατοικία».
Οι επιπτώσεις από το γεγονός οτι η αγορά ακινήτων είναι στο ναδίρδεν είναι μόνο στην ανάπτυξη και τον αρνητικό ρυθμό, αλλά και στην ανεργία καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 50.000 άμεσα εμπλεκόμενοι με την οικοδομή, έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Πηγή www.ered.gr