Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Βόμβες ιδιοκτητών για τις αντικειμενικές αξίες.



Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε δύο δόσεις το 2011 και το 2012 αλλά και σε ότι αφορά το σχέδιο για κατάργησή τους μέσω της εξομοίωσης με τις εμπορικές τιμές.
Η μεγάλη πτώση των συναλλαγών δείχνει ότι δύσκολα θα εισπραχθούν τα χρήματα που έχουν υπολογίσει για του χρόνου από τις αντικειμενικές αξίες. Αγοραπωλησίες δε γίνονται, επομένως, θα είναι δώρο άδωρο για τα κρατικά ταμεία η αναπροσαρμογή ενώ θα προκαλέσει περαιτέρω πάγωμα της κτηματαγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, μειώνονται κατά €100 εκατ. τα έσοδα από τις αντικειμενικές αξίες που ζητά η Τρόϊκα.
Την ίδια στιγμή, την έντονη αντίδραση των παραγόντων της αγοράς προκαλούν τα σχέδια για τις αντικειμενικές αξίες, κυρίως για τις περιοχές που έχουν απαξιωθεί και οι εμπορικές είναι μικρότερες.
Για σχέδιο απαξίωσης της ιδιοκτησίας κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στρ. Παραδιάς, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα στείλει στον υπουργό Οικονομικών υπόμνημα με τις θέσεις των ιδιοκτητών, όχι μόνο για τις αντικειμενικές αξίες αλλά γενικότερα και για την επιβάρυνση από τους φόρους, την έκδοση πράσινης ταυτότητας, τα υψηλά πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους κ.λπ.
"Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα διαλυθεί μαζί με την ακίνητη ιδιοκτησία και η οικονομία", επισημαίνει ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει και για τα καταστήματα και γραφεία στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες απαξιωμένες γειτονιές.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τους συντελεστές εμπορικότητας οι οποίοι έχουν μείνει χρόνια παγωμένοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να λάβει υπόψη της την κατάσταση στην αγορά και να θεσπίσει κάποιους συντελεστές που θα μειώνουν όταν πρέπει τους συντελεστές ώστε να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την εικόνα.
Ομως, κι αυτό το μέτρο ενδέχεται να μη φτάνει καθώς υπάρχουν περιοχές όπου τα ακίνητα δεν έχουν παρά ελάχιστη αξία, επομένως οι φόροι θα είναι αναντίστοιχοι. "Στο κέντρο της Αθήνας οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να μειωθούν στο ήμισυ κι όχι να αυξηθούν. Υπάρχουν εκατοντάδες απρόσοδα ακίνητα, καταστήματα και γραφεία, που έχουν απαξιωθεί πλήρως", τονίζει ο κ. Παραδιάς. Επιτίθεται τέλος στην κυβέρνηση διότι δεν κάλεσε κανέναν να συζητήσει για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και κάνει λόγο για ασυνείδητη πολιτική επιβολής φόρων.
Πηγή www.ered.gr