Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών.




Η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις εμπορικές θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, μεσοπρόθεσμα, για την ελληνική αγορά ακινήτων για τους κάτωθι κυρίως λόγους:
1. Θα διευκολύνει αφάνταστα τις συναλλαγές με ξένους επενδυτές, οι οποίοι δεν δέχονται κατά κανόνα να αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς μικρότερο τίμημα από αυτό που καταβάλουν. Θα δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας από ξένους, κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη η χώρα μας, αυτήν την εποχή.
2. Θα διευκολύνει τα τραπεζικά δάνεια και ιδίως τη χρηματοδότηση των ακινήτων από τράπεζες του εξωτερικού, αφού δεν θα υπάρχει κανείς λόγος να εφαρμόζεται ‘το ελληνικό εύρημα’ του συνδυασμού στεγαστικού δανείου μέχρι την αντικειμενική τιμή και επισκευαστικού δανείου για το υπόλοιπο ποσό.
3. Θα διευρύνει τον ανταγωνισμό, με επακόλουθο την μείωση των τιμών των ακινήτων και την ωρίμανση της αγοράς, αφού θα επιτρέψει σε νέους ‘παίκτες’ να εισέλθουν εις την αγορά, όπως μεγάλες εταιρείες ακόμη και αλλοδαπών συμφερόντων.
4. Θα απαλλάξει όλους τους Ελληνες από τον ‘βραχνά’, ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να αποκαλυφθεί, ότι έκαναν φοροδιαφυγή κατά την μεταβίβαση κάποιου ακινήτου τους.
Από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να δημιουργήσει και σημαντικά προβλήματα, τα οποία είναι τα ακόλουθα:
1. Προκειμένου να επιτευχθεί η εξίσωση θα πρέπει να ανέβουν οι αντικειμενικές τιμές στις φθηνές περιοχές πολύ περισσότερο από τις ακριβές. Σαν παράδειγμα αναφέρεται η περιοχή του Περάματος με σημερινές αντικειμενικές 650-800ευρώ/τμ. και εμπορικές 1.500-2000ευρώ/τμ. Αντίθετα οι αντικειμενικές τιμές είναι πολύ κοντά στις πραγματικές στην Εκάλη, το Ψυχικό, την Φιλοθέη και άλλες ακριβές περιοχές. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι σε κάθε αύξηση των αντικειμενικών τιμών οι φθηνές περιοχές αντιμετωπίζονταν με ‘πολιτικά’ και όχι πραγματικά κριτήρια. Αυτή η στρέβλωση όμως είναι κοινωνικά άδικο να διορθωθεί με δραματική φορολογική επιβάρυνση σε φτωχούς ανθρώπους, γι αυτό προτείνεται οι φορολογικοί συντελεστές να μειωθούν αναλογικά με την αύξηση σε ένα σχέδιο όπως πχ. Για νέα αντικειμενική τιμή μέχρι 2.000ευρώ/τμ.: Συντελεστής φόρου μεταβίβασης 5%. Για αντικειμενική τιμή μέχρι 3.000ευρώ/τμ.: Συντελεστής φόρου μεταβίβασης 7,5% κ.ο.κ. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στους υπόλοιπους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα, κάνοντας όμως κάποιες απλοποιήσεις για να μη γίνει πολύ πολύπλοκο το σύστημα.
2. Εάν δεν γίνει η παραπάνω περιγραφόμενη αναλογική μείωση των φορολογικών συντελεστών θα επιβαρυνθούν φορολογικά σε υπέρμετρο βαθμό τα ακίνητα, οπότε θα γίνουν ελάχιστα ελκυστικά τόσο σε Ελληνες όσο και σε ξένους ενδιαφερομένους, δημιουργώντας ένα τεράστιο αντιεπενδυτικό κλίμα, που θα πλήξει όλη την οικονομία, πολύ περισσότερο από ό,τι σήμερα.
3. Θα πρέπει να επισημανθεί αλλά και να τονισθεί, ότι με την έννοια εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση κατάργηση των αντικειμενικών τιμών και αντικατάστασή τους με εμπορικές τιμές που θα καθορίζονται υποκειμενικά από τους εφόρους, διότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αποκλεισθούν στρεβλώσεις στο σύστημα, οι οποίες παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, πριν την θέσπιση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών.
Πηγή www.capital.gr