Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Λιγότερες και μικρότερες κατοικίες.



Η έλλειψη αγοραστών, αλλά και δανείων επηρεάζει πλέον το εμβαδόν των νέων οικοδομών.
Λιγότερες σε αριθμό, αλλά κυρίως σε όγκο είναι οι κατοικίες που δρομολογούν οι κατασκευαστές κτιρίων κατά την τρέχουσα περίοδο, αν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που προκύπτουν από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών και κυρίως να προσφέρουν στην αγορά περισσότερο οικονομικά προσιτές στο ευρύ κοινό κατοικίες, οι κατασκευαστές περιορίζουν σημαντικά την επιφάνεια των διαμερισμάτων που θα ανεγείρουν τους επόμενους μήνες.
Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να απευθυνθούν σε ένα μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού, απ' ό,τι σήμερα, καθώς όπως προκύπτει από την απογοητευτική πορεία των πωλήσεων κατοικιών κατά τους πρώτους μήνες του 2010, λιγοστεύει επικίνδυνα ο αριθμός εκείνων που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν κάποια νεόδμητη κατοικία, δεδομένης και της δυσκολίας πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση. Ετσι, οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι θα ενισχύσουν και πάλι τα περιθώρια κέρδους τους.
Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Απρίλιο, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ήταν μειωμένη, έναντι του αντίστοιχου τετραμήνου του 2009, κατά 6,1% με βάση τον αριθμό των αδειών, αλλά κατά 17% με βάση την επιφάνεια και 24,2% με βάση τον όγκο. Αντίστοιχα, κατά την περίοδο των τελευταίων 12 μηνών και συγκεκριμένα στο διάστημα από τον Μάιο 2009 έως και τον Απρίλιο του 2010 καταγράφεται πτώση έναντι του δωδεκαμήνου Μαΐου 2008-Απριλίου 2009 κατά 12,1% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 22% με βάση την επιφάνεια και κατά 26% με βάση τον όγκο.
Πηγή www.kathimerini.gr