Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Επάρκεια φοιτητικών κατοικιών.



Το «σαφάρι» της αναζήτησης φοιτητικής στέγης ξεκινά και φέτος, όπως κάθε χρόνο, με τη διαφορά ότι φέτος τα χαρακτηριστικά της αγοράς έχουν διαφοροποιηθεί άρδην, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Από τη μία πλευρά, οι νεοεισαχθέντες αριθμούν αρκετές χιλιάδες, ένεκα της επιτυχίας ακόμα κι εκείνων που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση, ενώ από την άλλη, η προσφορά κατοικιών είναι επαρκής. Η διαφορά έναντι παλιότερων ετών είναι ότι φέτος οι τιμές ενοικίασης θα διαδραματίσουν καθοριστικότατο ρόλο στην επιτυχία ή όχι μιας μίσθωσης, ενώ στην αγορά βρίσκονται -πλην των φοιτητών- κι αρκετοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές κατοικίας, που έχουν αναβάλει τις κινήσεις τους είτε λόγω κρίσης είτε λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιάννη Ρεβύθη, προέδρου των Κτηματομεσιτών Αθηνών-Αττικής, τα ενοίκια για γκαρσονιέρες κυμαίνονται μεταξύ 180 και 300 ευρώ, ενώ για δυάρια από 240 έως και 500 ευρώ. Ασφαλώς, ενδεχομένως να υπάρξουν και φοιτητές που θα κινηθούν σε μεγαλύτερες επιφάνειες, μόνο όμως εφόσον επιλέξουν τη λύση της συγκατοίκησης, ώστε να επιμεριστούν και τα έξοδα. Αυτό που είναι επίσης βέβαιο είναι η πλήρης απουσία της τάσης των προηγούμενων ετών που ήθελε αρκετούς γονείς να προτιμούν την αγορά και όχι την ενοικίαση κατοικίας στην πόλη φοίτησης του παιδιού τους (κυρίως όμως στην Αθήνα), θεωρώντας την κίνηση αυτή ένα είδος επένδυσης.
Ο κ. Ρεβύθης τονίζει ότι τα συχνότερα προβλήματα κατά την αναζήτηση φοιτητικής στέγης είναι η ακαταλληλότητα των προσφερόμενων ακινήτων, είτε λόγω θέσεως (π.χ. σε μεγάλη απόσταση από την πανεπιστημιακή σχολή, ή μακριά από συγκοινωνία), είτε λόγω ποιότητας κατασκευής, ή τέλος λόγω υψηλής τιμής. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η συνταγή της «επιτυχίας» για τους ενδιαφερόμενους κρύβεται στην οργάνωση της αναζήτησής τους και στο να βλέπουν πολλές κατοικίες πριν καταλήξουν. Επίσης, να ελέγχουν προσεκτικά το σπίτι που πρόκειται να ενοικιάσουν, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται (π.χ. θέρμανση, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά), να υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιό του και να μην κάνουν προφορικές συμφωνίες.
Πηγή www.kathimerini.gr