Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Πάνω από 150.000 απούλητα ακίνητα.



Παγωμένη η αγορά της Αττικής, σημαντικό το απόθεμα των νεόδμητων σπιτιών, ημιτελείς εκατοντάδες οικοδομές.
Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η ελληνική κτηματαγορά και μαζί της χιλιάδες κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κατοικίας. Χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα, ανύπαρκτο επενδυτικό ενδιαφέρον και φυσικά «πάγωμα» νέων αναπτύξεων αλλά και εκατοντάδες σπίτια που έχουν μείνει γιαπιά καθώς καθυστερεί δραματικά η εξέλιξη των εργασιών λόγω έλλειψης χρημάτων.
Αυτή την εικόνα καταγράφει η τελευταία έρευνα της Eurobank Property Services για την αγορά ακινήτων στην Αττική.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μεγάλο είναι το απόθεμα των κατοικιών στην Αν. Αττική, δηλαδή στα Μεσόγεια, στα νοτιοδυτικά του Λεκανοπεδίου και στον Πειραιά καθώς και στα νότια, ενώ μικρότερος είναι ο αριθμός των απούλητων σπιτιών στη Δ. Αττική. Το βασικότερο συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστού εξαιτίας και του περιορισμένου αριθμού δανείων που παρέχουν οι τράπεζες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αγοράζουν όσοι θέλουν ή να στρέφονται σε φθηνές λύσεις και οι εργολάβοι οικοδομών να αδυνατούν να προχωρήσουν σε νέες ανεγέρσεις κτιρίων.
Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι δεν μειώνεται το απόθεμα των απούλητων σπιτιών το οποίο τείνει να μετατραπεί σε «βόμβα» για την αγορά ακινήτων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν πάνω από 150.000 απούλητα νεόδμητα πανελλαδικά, ενώ οι προβλέψεις για τις φετινές πωλήσεις ακινήτων κάνουν λόγο για έναν αριθμό γύρω στις 50.000. Επομένως θα απαιτηθούν περισσότερα από τρία χρόνια για να απορροφηθεί το απόθεμα. Η εικόνα, σύμφωνα με την Eurobank Property Services έχει ως εξής:
Δυτικά προάστια: Στην πλειονότητά τους έχουν περιορισμένο απόθεμα νεόδμητων διαμερισμάτων εκτός από τους δήμους Αγίων Αναργύρων, Πετρούπολης, Αχαρνών. Η ακριβότερη περιοχή είναι το δάσος Χαϊδαρίου με 3.000-3.300 ευρώ/τ.μ. και οι χαμηλότερες στις Αχαρνές με 1.800-2000 ευρώ/τ.μ.
Ανατολικά προάστια: Φαίνεται να έχει σκάσει η «φούσκα» των προηγούμενων ετών. Σήμερα οι περιοχές στην πλειονότητά τους να διαθέτουν σημαντικό απόθεμα νεόδμητων σπιτιών. Η πιο ακριβή περιοχή είναι η Ραφήνα με 2.500 - 5.000 ευρώ/τ.μ. και η πιο φθηνή η Αρτέμιδα με 1.600-2000 ευρώ/τ.μ.
Νότια προάστια: Το απόθεμα είναι μεγάλο, ωστόσο, οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Η πιο ακριβή περιοχή είναι η κάτω Γλυφάδα και η κάτω Βούλα με 3.800-6.000 ευρώ/τ.μ. και 4.000-5.800 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Η πιο φθηνή περιοχή θεωρείται ο Ταύρος με 2.100-2.500 ευρώ/τ.μ.
Πειραιάς - Νοτιοδυτικά: Το απόθεμα αυξάνεται διαρκώς. Οι περισσότεροι αγοράζουν μικρά και παλαιά ακίνητα λόγω χαμηλού κόστους. Πιο ακριβή περιοχή η Πειραϊκή με 4.500-6.500 ευρώ/τ.μ. και πιο φθηνή το Πέραμα με 1.700-2.200 ευρώ/τ.μ.
Πηγή www.imerisia.gr