Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Αλλαλούμ με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων στις ΔΟΥ.



Μετά το ΙΚΑ, που επιχείρησε να αντιμετωπίσει τους ημιυπαίθριους, ως «πηγή» πρόσθετων εσόδων, στο «χορό» και το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, κάποιοι «ξέχασαν» (στην καλύτερη των περιπτώσεων) να ενημερώσουν εγγράφως τις Εφορίες, ότι οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι δεν υπόκεινται σε κανενός είδους αναδρομική εισφορά, με αποτέλεσμα, οι ΔΟΥ να μην χορηγούν στους ενδιαφερόμενους βεβαίωση για σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, που ρωτήθηκε, από την «Πρωινή Γραμμή», δεσμεύθηκε να διερευνήσει το θέμα.
Το όλο θέμα έχει προκύψει από την υποχρέωση ή όχι, καταβολής ΦΠΑ, προκειμένου για σύνδεση με την ΔΕΗ, των τακτοποιημένων αυθαίρετων αλλαγών χρήσης υπόγειων, πιλοτών και λοιπών επιφανειών, που έχουν μετατραπεί σε αυτόνομους χώρους κύριας χρήσης.
Από τις Εφορίες, υποστηρίζουν ότι δεν τους έχει κοινοποιηθεί κάποια ερμηνευτική εγκύκλιος, με αποτέλεσμα να εφαρμόζουν την ισχύουσα, γι’ αυτές τις περιπτώσεις, νομοθεσία.
Όταν, δηλαδή, ζητήσει κάποιος βεβαίωση για σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, υποχρεούται να προσκομίσει τιμολόγια αγορών και εργασιών είτε την βεβαίωση Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομής (ΕΚΚΟ), βάσει των οποίων θα υπολογιστεί ο αναλογούν ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τον Νόμο, όμως, της τακτοποίησης, όλες οι επιφάνειες που υπήχθησαν στην ρύθμιση δεν υπόκεινται σε αναδρομικές εισφορές.
Αρκετοί πολίτες επικοινώνησαν με το kathimerini.gr, καταγγέλλοντάς μας την ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται, παρά το γεγονός, ότι έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία, καταβάλλοντας το ποσόν που αναλογεί στην τακτοποιείσα επιφάνεια.
Πηγή www.kathimerini.gr