Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Καθολική η μείωση κερδοφορίας στις κατασκευές.



Με σημαντική συρρίκνωση της κερδοφορίας, μειωμένο κύκλο εργασιών και αυξημένο δανεισμό βγαίνουν από το πρώτο εξάμηνο του έτους οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου.
Τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου, για το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου, παρουσίασαν σημαντική κάμψη τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και στην τελική γραμμή.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η αρνητική οικονομική συγκυρία, η έκτακτη φορολογία και η καθυστέρηση καταβολής πληρωμών είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην αποτύπωση των αποτελεσμάτων των μικρότερων εταιριών και των τριών βασικών του κλάδου -Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, J&P Avax- οι οποίοι κατά το α' εξάμηνο παρουσίασαν κάμψη 92%, 97% και 45% αντίστοιχα.
Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών του κλάδου συρρικνώθηκε κατά 18,5% στα €1,9 δισ., η λειτουργική κερδοφορία άγγιξε τα €234 εκατ. μειωμένη κατά 19,6% ενώ τα κλαδικά κέρδη των €141 εκατ. του 2009 αντιστράφηκαν σε ζημιές €4,6 εκ.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Πήγασος, κύριο χαρακτηριστικό των φετινών αποτελεσμάτων αποτελεί η διάχυση της συρρίκνωσης των κερδών και στις 16 εταιρίες του κλάδου με το περιθώριο κέρδους να αποτελεί δευτερευούσης σημασίας μέγεθος.
Η καθυστέρηση των εισπράξεων από το Δημόσιο εξαιτίας της εξάρτησης των ομίλων με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων υποδομής αύξησε τις ανάγκες των ομίλων για κεφάλαιο κίνησης και κατά συνέπεια τον συνολικό τραπεζικό δανεισμό τους κατά 4,6% στα €3,6 δισ.
Από την κατανομή του κύκλου εργασιών των μεγάλων ομίλων διαπιστώνεται ότι η δραστηριότητα των κατασκευών παρουσιάζεται μειωμένη ενώ οι κατασκευαστικοί όμιλοι οι οποίοι εκτίθενται στην ανάπτυξη ακινήτων επηρεάστηκαν αρνητικά καθώς παρουσίασαν σημαντική κάμψη κερδοφορίας (Ελλάκτωρ: -32,56%, Μηχανική: -1,64%).
Τέλος, τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα των εταιριών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (ΑΕΓΕΚ €1,5 δισ., Ελλάκτωρ €3,2 δισ., ΓΕΚΤΕΡΝΑ €2 δισ., Ιντρακάτ €250 εκατ., Μηχανική €341,3 εκατ.) εξαγοράζοντας το χρόνο που χρειάζεται για την ανάκαμψη της αγοράς γενικότερα και κατ' επέκταση της αγοράς των δημοσίων και ιδιωτικών έργων.Πηγή www.ered.gr