Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Δάνεια: Είδος υπό εξαφάνιση.



Όποιος έχει δοκιμάσει τους τελευταίους μήνες να πάρει δάνειο από την τράπεζά του, καταλαβαίνει πολύ καλά τι είναι αυτό που ωθεί τους τραπεζίτες να πηγαίνουν από συνάντηση σε συνάντηση και να συζητάνε διάφορα πιθανά και απίθανα σενάρια για τις τράπεζές τους και για το τραπεζικό σύστημα. Δεν κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά και γι΄ αυτό σε έναν μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνη η αμυντική πολιτική των τραπεζών.
Μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογικό να μειώνει κάποιος σε εποχή κρίσης τις πωλήσεις του, όταν κρίνει ότι οι πωλήσεις θα του αποφέρουν ζημία και όχι κέρδος. Από το νόμο αυτόν της αγοράς δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν οι τράπεζες. Γι΄ αυτό, όμως, δόθηκαν τα πακέτα της κρατικής βοήθειας. Για να πέσει και πάλι χρήμα στην αγορά και όχι για να κλείσουν οι τράπεζες τις μαύρες τους τρύπες.
Ζητάτε στεγαστικό δάνειο; Ο πιο εύκολος τρόπος για να το πάρετε είναι να έχετε πρώτα καταθέσει το ισόποσο του δανείου στο λογαριασμό της τράπεζας και έπειτα να σας το επιστρέψει πίσω η τράπεζα με την μορφή του δανείου. Να σας δανείσει, δηλαδή, τα δικά σας λεφτά και μάλιστα να βάλετε υποθήκη το σπίτι σας και να πληρώσετε και τόκο. Μα, τότε δεν χρειάζεστε δάνειο!
Από το ένα άκρο, εκείνο που έδιναν με το ζόρι δάνειο και στους περαστικούς, φτάσαμε στο ακριβώς αντίθετο, να δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο.
Κάποιοι φίλοι με πληροφόρησαν για τις αφόρητες πιέσεις που δέχονται από την τράπεζά τους για να αλλάξουν το επιτόκιο του δανεισμού τους, καθώς είχαν την προνοητικότητα ή την τύχη να τους έχει βρει η κρίση δανεισμένους με χαμηλά επιτόκια. Έχετε κλείσει το δάνειό σας, έχετε κάνει τον προγραμματισμό σας και ξαφνικά έρχεται ο άλλος και σου λέει: «κερδίζεις πολλά, λέω να αλλάξω τους όρους του παιγνιδιού». Λες κι αν συνέβαινε το αντίθετο, θα ερχότανε η τράπεζα να μειώσει το επιτόκιο στον πελάτη της και μάλιστα αναδρομικά.
Όλα αυτά περιέχουν ένα στοιχείο παραλογισμού, το οποίο και μας δείχνει τον πανικό που υπάρχει στην αγορά. Γι΄ αυτό και όσοι γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν αλλάξει πολλά στον τραπεζικό χώρο. Πολύ απλά διότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Οι τράπεζες είναι το εργοστάσιο παραγωγής οξυγόνου σε μία πολιτεία που βρίσκεται κάτω από το βάθος της γης. Αν το εργοστάσιο σταματήσει να παρέχει με οξυγόνο την πολιτεία, η ζωή θα σταματήσει...
Πηγή www.capital.gr