Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Συμβάσεις παραχώρησης για ακίνητα – «φιλέτα» του Δημοσίου.



Στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου με την πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων σε θελκτικές για τους επενδυτές περιοχές προχωρεί η Κυβέρνηση.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη ειδικών συμβούλων, οι οποίοι θα προτείνουν τις πλέον προσοδοφόρες επιλογές για την αξιοποίηση των μεγάλων ακινήτων του Δημοσίου, κυρίως μέσα από συμβάσεις παραχώρησης.
Οι σύμβουλοι θα καταθέσουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τις προτάσεις τους για την αποτελεσματικότερη διαχείριση τουλάχιστον 20 μεγάλων ακινήτων. Οι εν λόγω προτάσεις θα εμπεριέχουν ειδική έρευνα αγοράς και θα περιγράφουν πιθανούς επενδυτές.
Εκτός από τις συμβάσεις παραχωρήσεως θα εξετασθούν και σχήματα συμπράξεων του Δημοσίου με ιδιώτες ανάδοχους, ιδίως μέσα από την σύσταση εταιρειών συμμετοχών, από τις οποίες το Δημόσιο θα έχει σταθερά έσοδα.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι επενδυτές που θα μετάσχουν στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου να υπαχθούν στο νέο ευνοϊκό επενδυτικό πλαίσιο (fast track).
Την ίδια στιγμή, στην ίδρυση εταιρειών συμμετοχών βαδίζει η Κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο προβλέπει πως το Ελληνικό Δημόσιο ύστερα από εισήγηση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων έχει τη δυνατότητα να ιδρύει εταιρείες είτε ως μόνος μέτοχος ή από κοινού με «οποιαδήποτε νομικά πρόσωπα». Η εταιρεία θα αποκτά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου «κινητά ή ακίνητα», ενώ ο εποπτεύων υπουργός της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων είναι ο υπουργός στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το προς αξιοποίηση περιουσιακό στοιχείο.
Με τον τρόπο αυτό επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες προσεγγίζει τα 300 δισ. ευρώ.Πηγή www.tovima.gr