Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

23.000... ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων.



Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η ελληνική κτηματαγορά με χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα, ανύπαρκτο επενδυτικό ενδιαφέρον και κατά συνέπεια “πάγωμα” νέων αναπτύξεων, την ώρα, μάλιστα, που εκατοντάδες οικοδομές έχουν μείνει στο σκελετό λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν πάνω από 160.000 απούλητα νεόδμητα πανελλαδικά. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περισσότερα από τρία χρόνια για να απορροφηθεί το εν λόγω απόθεμα, που τείνει να μετατραπεί σε “βόμβα” για την αγορά ακινήτων.
Όπως, πάντως, λένε κύκλοι της αγοράς μεταξύ των απούλητων διαμερισμάτων, που φτάνουν τα 55.000, σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αν και πέρασαν περίπου πέντε χρόνια από την επιβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας στα νεόδμητα ακίνητα, εκτιμάται ότι υπάρχουν 23.000 ακίνητα που δεν υπόκεινται στο ΦΠΑ. Κατά συνέπεια αποτελεί ευκαιρία για τους επίδοξους αγοραστές να αποκτήσουν μία από τις εν λόγω κατοικίες. Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς η απόκτηση κατοικίας χωρίς ΦΠΑ αποτελεί οικονομικά συμφερότερη επιλογή. O φόρος μεταβίβασης, στον οποίο υπόκεινται τα ακίνητα με οικοδομική άδεια προ του 2006, έχει συντελεστή 8% με 10%. Πάντως δεν είναι λίγοι οι εργολάβοι που θέλοντας να κάνουν δελεαστικά τα ακίνητα που πουλούν προτείνουν να πληρώσουν οι ίδιοι μέρος του ΦΠΑ, αν η κατοικία έχει λάβει άδεια μετά από την επιβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας το 2006. Οι βασικοί, πάντως, παράγοντες που συνέβαλαν στο να υπάρχουν πολλά καινούργια σπίτια χωρίς ΦΠΑ είναι δύο: Αφενός στη διάρκεια του 2005, τη ‘χρυσή’ περίοδο της κτηματαγοράς, εκδόθηκε μεγάλος αριθμός νέων οικοδομικών αδειών, αφετέρου τα επόμενα χρόνια περιορίστηκαν σημαντικά οι πωλήσεις.
8.000 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη άνευ ΦΠΑ.
Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των απούλητων νεόδμητων κατοικιών υπολογίζεται σε περίπου 25.000, εκ των οποίων σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ) το 1/3 διαθέτει οικοδομική άδεια με ημερομηνία έκδοσης πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2006 και κατά συνέπεια οι αγοραστές τους δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν ΦΠΑ. Η πλειονότητα των εν λόγω νεόδμητων διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται στον Άγιο Ιωάννη, στην περιοχή της Πυλαίας και στον Εύοσμο.
15.000 στη Χαλκιδική.
Περί τα 15.000 διαμερίσματα εκτιμάται ότι πωλούνται με χαμηλότερο φόρο μεταβίβασης (έχουν οικοδομική άδεια πριν από το 2006) στη Χαλκιδική, όπου ο συνολικός αριθμός των αδιάθετων κατοικιών είναι διπλάσιος. Αρκετά ακίνητα με οικοδομικές άδειες χωρίς ΦΠΑ εντοπίζονται στο πρώτο και στο δεύτερο πόδι και συγκεκριμένα στις περιοχές Νέων Μουδανιών, Νέας Καλλικράτειας, Πευκοχωρίου, Σίβηρης και Νέου Μαρμαρά.
Πηγή www.makthes.gr