Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

25.000 απούλητα ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα.



Σε 25.000 υπολογίζονται τα απούλητα ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδας (ΣΟΕΒΕ), Γιάννης Παγώνης, στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, στη Θεσσαλονίκη.

Από αυτά μόνο τα 8.000 βρίσκονται στο Νομό Θεσσαλονίκης και αναζητούν αγοραστή. Σύμφωνα με τον κ. Παγώνη "σήμερα αγοράζουν μόνο αυτοί που έχουν κάποια χρήματα στην άκρη και φοβούνται μην τα χάσουν λόγω της κρίσης, όχι οι δανειολήπτες που ξέραμε στο παρελθόν. Τα ακίνητα που έχουν τη συγκριτικά μεγαλύτερη ζήτηση είναι αυτά με αξία μεταξύ 100.000 και 150.000 ευρώ".

Αν και ακόμα το ενδιαφέρον δεν ειναι αξιοσημείωτο, σημειώνει ο κ. Παγώνης, στην αγορά της Βορείου Ελλάδας, άρχισαν να εμφανίζονται και πολίτες τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.) και να αγοράζουν ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές. Πρόκειται για Ρώσους που ενδιαφέρονται για την αγορά κυρίως παραθεριστικής κατοικίας στην Χαλκιδική και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε.

Όσον αφορά στην περσινή άρση του καθεστώτος της παραμεθόριας περιοχής για τη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική, ο πρόεδρος εκτίμησε πως ωφέλησε πολύ λίγο στην αγορά ενώ τόνισε πως δεν έχουν γίνει οι όποιες απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα βοηθούσαν την αγορά. Ανέφερε μάλιστα ότι για να αγοραστεί ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα απαιτείται ένας μήνας ενώ στην Τουρκία μόλις δύο ημέρες.

Δύσκολα τα πράγματα για τους οικοδόμους στη Βόρεια Ελλάδα

Η ανεργία των οικοδόμων στη Βόρεια Ελλάδα, ξεπερνάει το 90% σύμφωνα με τον κ. Παγώνη ενώ το 60% από τα 680 μέλη του συνδέσμου είναι ουσιαστικά σε αδράνεια, παρότι δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Τι οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αδράνεια; Ο κλάδος, είπε ο κ. Παγώνης, επιβαρύνεται σημαντικά από τις αυξήσεις της φορολογίας όπως του ΦΠΑ κατά 5% αλλά και άλλων χρεώσεων, για παράδειγμα του κόστους οικοδομικών αδειών κατά 80% στα χρόνια της κρίσης, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ.

Τέλος, ο πρόεδρος ανέφερε ότι παρόλα αυτά, το κόστος της οικοδομής αυξάνεται κατά με 4-5% ετησίως τα τελευταία χρόνια.  Πηγή www.buildnet.gr